fbpx
Сьогодні
Небайдужа 14:35 05 Січ 2022

Емілі, Тишкун та інші скандали: що треба знати про дрес-код і як (не) реагувати на нього

Для багатьох грудень 2021-го закрутився не стільки навколо подарунків і дедлайнів, скільки навколо… одягу й скандалів. Спершу був серіал “Емілі в Парижі”, де творці зібрали карикатурний і образливий образ українки, що страждає від несмаку, а тоді розгорівся скандал навколо Христини Тишкун і її сукні, у якій вона відвідала офіційний захід.

English version here

А далі був хейт. Багато хейту. "Рубрика" вирішила розібратися, що з цим всім не так. Що треба пам'ятати, обираючи одяг на офіційні зустрічі і, головне, про що треба замислитись перед тим, як критикувати тих, чий вибір не сподобався. 

Емілі, Тишкун та інші скандали: що треба знати про дрес-код і як (не) реагувати на нього

У чому проблема?

Завищені вимоги і загостра реакція

Попри те, що більшість жінок не є ні зірками Netflix, ні працівницями Міністерства освіти і науки, вони все одно стикаються з критикою свого зовнішнього вигляду. І йдеться не тільки про випадки, коли одяг справді недоречний для того чи іншого заходу або місця. 

Емілі, Тишкун та інші скандали: що треба знати про дрес-код і як (не) реагувати на нього

Ми вирішили запитати у наших читачок, чи стикалися вони колись із хейтом через свій одяг і зовнішній вигляд загалом. Спойлер: так. 

"Якось в селі прийшла до церкви в джинсах і кросівках. Я приїжджала до батьків свого тоді ще хлопця, а зараз чоловіка в гості на два дні. Звичайно, що я не брала якийсь спеціальний одяг для церкви. У намарафечених дівок під церквою очі на лоба полізли. Одна запитала: «Тримаєш красиве плаття на вечір в клуб?» Я випала. Ми з чоловіком навіть не збиралися туди. І взагалі, я вважаю, якщо твої молитви щирі, то неважливо, в чому ти вдягнена", — розповіла Ольга. 

"Якщо я не нафарбована приходила на навчання, деяким людям одразу кортіло сказати, який в мене хворобливий невиспаний вигляд. Дякую, я відображаюся в дзеркалі.

А коли через проблеми зі шлунком до мене вчепилося акне, одна знайома, побачивши мене вперше за довгий час, дозволила собі відсунути вбік моє напущене на вилиці волосся, щоб краще роздивитися (це все було на людній вулиці в центрі міста) і прокоментувати: «боже, який жах». Додам, що це було одразу після привітання", — згадує Олександра.

"Коли одягалася на посвяту на першому курсі у звичайний одяг, а не святково, як всі на мене дивно дивилися і шепотілися за спиною. Не знаю, чи можна це вважати критикою/хейтом, вона не була відкрита", — ділиться Діана. 

Так стається часто. До зовнішності жінок прикуто багато уваги і, як правило, виправдати очікування публіки складно. Ймовірність того, що для когось жінка виглядатиме занадто яскраво, а для когось занадто "сіренько", завжди зашкалює. Але чи дійсно це варте такої уваги? 

Яке рішення?

Доречний одяг і доречна поведінка

Емілі, Тишкун та інші скандали: що треба знати про дрес-код і як (не) реагувати на нього

Офіційно-діловий стиль як для жінок, так і для чоловіків, має купу різних нюансів. Аби перерахувати всі, потрібно писати окремий посібник, що успішно роблять експерти з ділового стилю. Ми ж озвучимо кілька базових правил для жіночого ділового стилю:

  • кольором ділового костюму може бути чорний, сірий, білий, бордовий та бежевий;
  • блуза може бути білого або іншого стриманого кольору, застібати її слід таким чином, аби не створювати глибоке декольте, від коротких рукавів також варто відмовитися незалежно від пори року;
  • довжина сукні чи спідниці може бути на п'ять сантиметрів вище або нижче коліна;
  • брюки не мають облягати занадто сильно;
  • взуття має бути закритим.

Гаразд, а що, як ми бачимо людину, яка не дотрималася цих правил і виглядає недоречно? Перш за все, не варто позбавляти її права на помилку і, відштовхуючись від того, як вона виглядає, знецінювати її здобутки й навички. Недоречна поведінка завжди лишає гірший післясмак, ніж недоречний образ. 

Як це працює?

Що говорять жінки

Судячи з того, як на зовнішній вигляд жінки реагує суспільство, корінь проблеми насправді глибше, ніж здається. Наприклад, міністр освіти Сергій Шкарлет не втратив свою посаду, коли у його наукових роботах виявили плагіат, що є аргументом на користь позбавлення наукового ступеню. 

Але його заступник Ігор Грабарук витратив роботу вже за кілька днів після того, як з'явився на офіційний захід з помічницею в обтислій сукні і з відвертим декольте. 

Журналістка і феміністка Емма Антонюк прокоментувала історію у своєму інстаграмі, доречно підкресливши, що ми досі живемо у патріархальному світі, який має подвійні стандарти щодо жінок.

"Світлини освітянки у хутрі — це дзеркало, в яке дивиться українське суспільство — і не впізнає себе. Так мій кіт біситься, атакуючи власне відображення. Ми десятиліттями творимо цей конструкт жінки-прикраси. І коли дивимося на наслідок, відхрещуємося від свого творіння…

Дівчатка ростуть у світі, де суспільство різними способами тисне на них: будь красивою, спокушай, будь конкурентною на ринку припухлих губ і тонких талій. Цей тиск доводить до естетичного божевілля і створює таких «франкенштейнів»: жінок з губами-качечками та освітянок у соболях", — написала Емма Антонюк. 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Emma Antoniuk (@emmocean)

На це ж вказала "Міс Україна Всесвіт" Анна Неплях. У своєму інстаграмі вона написала:

"Яку огидну ситуацію я зараз спостерігаю, де люди навіть не соромляться у себе виставляти на сторінках те, як вони шеймлять і булять помічницю міністра за її відверте вбрання. Те, що вона одягнена недоречно і не відповідає дрес-коду — факт, але хіба можна за це вішати ярлики, знецінювати її посаду і опускати по соціальній драбині?

Я вважаю, що кібербулінг — зло 21 століття. Це той самий аб'юз і психологічне насильство, але від незнайомих людей. В епоху інтернету необхідно впроваджувати нові закони, де за хибну інформацію та образи людина має відповідати".

Ще більше корисних рішень!

Емілі, Тишкун та інші скандали: що треба знати про дрес-код і як (не) реагувати на нього

Рішення бувають погані і хороші. Яке наступного разу приймете ви, залежить від багатьох факторів. Але щоб максимально наблизитися до хороших рішень в плані стилю, дизайнери радять:

  • створити капсульний гардероб, тобто такий, де всі речі поєднуються між собою;
  • надавати перевагу стриманим кольорам і "не грішити" занадто яскравими принтами;
  • між зручним та красивим обирати зручне. 
Рубрика:
Небайдужа
1
3146

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: