fbpx
Сьогодні
Важливо 15:15 24 Вер 2021

"Я в дорозі і у мене неприємності": що робити, коли не пощастило з BlaBlaCar

Ресурс для спільних поїздок BlaBlaCar давно виручає мандрівників. Декілька кліків у додатку — і перед вами список поїздок чи не в будь-яку точку чи не в будь-який час. Зручно, дешево і часто з кондиціонером! Проте слід пам’ятати, що ви сідаєте в автівку до незнайомців.

English version here

"Рубрика" розповідає історії користувачів BlaBlaCar та радить, як не повторити їх вже у власних поїздках.

Про "місць немає", або "ну, що я можу вам сказати?"

Шоста ранку. Парковка торгового центру. Сюди ще 15 хвилин тому мала під'їхати заброньована напередодні автівка, щоб забрати мене до Львова. Телефоную до водія, представляюсь і запитую, де він. У відповідь чую назву геть іншого міста, з якого до мого їхати ще добрих півтори години. 

— А як так вийшло? Ви ж мали б забрати мене вже. Чому аж таке запізнення?

— Ну, що я можу вам сказати? 

І далі тиша, тож, мабуть, нічого. Вирішую чекати. Неподалік переминається з ноги на ногу ще одна жінка. Виявилося, що вона забронювала той самий блаблакар. 

За півтори години водій таки приїжджає. З мікроавтобусу виходять сонні люди і дружно йдуть до туалету. Моя попутниця зазирає до середини автівки і занепокоєно говорить:

— Оце буде весело, якщо крім запізнення нам ще й місць не вистачить.

Відповідаю, що такого точно не може бути. А вже за якісь 10 хвилин кричу на водія. А він, замість того, аби пояснити, чому замість заброньованих двох місць він має одне, лише знову видає:

— Ну, що я можу вам сказати?

Про аналогічну ситуацію розповідає ще одна користувачка BlaBlaCar Ірина Васюхник. Разом із хлопцем вони мали виїхати з Києва до Луцька, але мандрівка пішла не за планом.

"Ми забронювали машину на 23:30. Диспетчерка перетелефонувала і підтвердила замовлення, два місця. О 23:15 я набрала водія, щоб запитати, чи він вже на місці. Він взяв слухавку, було чути, що він вже в дорозі, але незрозуміло куди їде. Запитала, чи він десь на місці, кажу, що бронювали блаблакар. Водій питає, а скільки нас. Відповідаю, що двоє. І, увага, водій каже: а в мене лишилось тільки одне місце", — розповідає дівчина.

Чому так відбувається?

BlaBlaCar створений, аби водії, які планують подорож, могли взяти попутника й таким чином зекономити, при цьому маючи в дорозі приємну компанію. А для пасажирів перевага ресурсу в тому, що вони менш обмежені у виборі доступної ціни, часу й місця виїзду, ніж коли користуються автобусами чи потягами. 

Але багато водіїв перетворюють такі спільні поїздки на бізнес. Зокрема, створюють декілька акаунтів, де відкривають бронювання на одну поїздку. У таких випадках пасажирам дійсно може забракнути місця з двох причин. Або перевізник банально заплутався і помилився, або "перестрахувався", взявши зайвого пасажира на випадок, якщо хтось відмовиться їхати і, відповідно, не буде платити. 

Що робити в такій ситуації?

  • Якщо замість водія вам телефонує диспетчер, найімовірніше, це саме описана вище схема. Майте це на увазі.
  • Звертайте увагу на відгуки інших пасажирів. Зазвичай пасажири розповідають про нечесних або безвідповідальних водіїв.
  • Якщо вам все ж не вистачило місця або виникли будь-які інші неприємності, залишіть скаргу на водія на ресурсі. Варто зробити це якомога швидше, аби перевізник не встиг видалити поїздку.

"Змінились плани. Посеред ночі. Під Житомиром"

А ще бувають ситуації, коли відсутність вільного місця може навпаки вберегти від більш негативного досвіду. У цьому переконалася Ірина Гоюк, що разом із колегою намагалася дістатися блаблакаром до Києва. Про поїздку, яка виявилася небезпечною, дівчина розповіла у Фейсбуці

"Забронювали ми той самий блаблакар. Водій поїздку скасував, але телефоном запевнив, що вона відбудеться, просто у нього якісь технічні проблеми. Ну ок. 

Прийшли ми на місце зустрічі, поїхали. Години три їхали нормально. Далі – зупинка на заправці. Водія не було хвилин 10. Він повернувся, сів, ми рушили. 

Через хвилин десять пише мені Альона у месенджері:

— Тобі не здається, що водій поводиться максимально дивно? Він шатається постійно, смикає кермо, гризе нігті, тре очі. Поспостерігай.

І, о чорт, Альона мала рацію", — пише Ірина.

На наступній заправці пасажирки вийшли і зателефонували у поліцію. Пояснили ситуацію, вказали номер автівки і попередили, що бояться повертатися назад. Але вийти все ж довелося. Коли Ірина та Альона повернулись, ні водія, ні машини не побачили.

"Хвилин п'ять просто стояли на вході. І тут побачили того самого водія: він просто пройшов повз, не впізнавши нас. Так і зрозуміли, що водій від'їхав, але не залишив нас. Ми повернулись до авто, розповіли іншим пасажирам про свої припущення, забрали речі і пішли шукати, як дістатися до Києва. 

Водій почав писати нам, що ми його кинули. Альона попросила номер картки, аби ми скинули гроші, сказала, що у нас змінились плани. Посеред ночі. Під Житомиром", — розповідає Ірина. 

Зрештою вдалося знайти іншого водія, з яким дівчата поїхали у Київ. А дорогою, розповідає Ірина, бачили, як їхнього першого водія спинила поліція.

Що робити в такій ситуації?

  • Про всяк випадок до початку поїздки запишіть номерні знаки автівки, надішліть їх людині, яка знає про вашу подорож і у разі неприємностей викличе поліцію.
  • Якщо перед дорогою ви помітили неадекватну поведінку водія, відмовтеся від поїздки і попередьте про ймовірну небезпеку інших пасажирів.
  • Телефонуйте у поліцію у разі виникнення неприємностей.
  • Залиште скаргу на водія. 

Підвищена небезпека, або як захиститися жінкам

Окремо слід проговорювати загрози, які стосуються переважно жінок. Це зґвалтування та інші види фізичних нападів. Якщо оцінювати цей ризик за кількістю подібних історій, що стали публічними, їх не так багато. Але головним лишається факт їхньої наявності, а не кількості. 

У 2019-му в Черкаській області 51-річний водій зґвалтував пасажирку. В дорозі чоловік пригостив дівчину кавою, після чого вона відчула слабкість та сонливість.

Подруга постраждалої, яка і розповіла про злочин у своїх соцмережах, пише:

"Він почав погрожувати їй, що зґвалтує та хизувався своїми контактами у районній поліції, мовляв дівчина нічого йому не зробить. Ледь притомна після кави, подруга почала писати своєму хлопцеві, що вона у небезпеці та кожні декілька кілометрів надсилати свою геолокацію. Не дочекавшись, поки дівчина втратить свідомість, водій блаблакару відвіз її у ліс та зґвалтував".

Що робити в такій ситуації?

  • Збираючись у дорогу, попередьте про це когось із близьких, аби в орієнтовний час вашого прибуття вони перевірили, чи у вас все добре й у разі чого викликали поліцію.
  • Якщо ви підозрюєте, що в небезпеці, зробіть вигляд, що вам терміново потрібно до туалету й попросіть водія зупинитися на найближчій заправці. Там ви зможете попросити про допомогу у працівників чи зв'язатися з правоохоронцями.
  • Поділіться геолокацією з кимось із близьких.
  • Перед виїздом не лишайте у багажнику автівки всі речі, візьміть до салону сумочку, наплічник чи бананку, де буде, наприклад, газовий балончик.
  • Обираючи, з ким поїхати, читайте відгуки інших пасажирів та за можливості обирайте поїздки, де є й інші пасажири. 

Пам'ятайте, що неприємний досвід інших не є запорукою невдалих мандрівок для вас. Проте будьте готовими до різних ситуацій і знайте, як діяти у разі небезпеки. 

3
4802

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: