fbpx
Сьогодні
Важливо 17:23 18 Бер 2021

Скандал в Instagram: дитяча порнографія або "контент, що втягує". Як захистити дітей в соцмережах

Як далеко молоді блогери можуть зайти "заради хайпу" і чому в черговий раз варто перевірити, чим займається ваша дитина в соцмережах

English version here

У соцмережах вибухнув новий скандал, пов'язаний з відео і фото, які з'являються на сторінці в соціальних мережах 8-річної Мілани Маханець і 13-річного Паші Пая з України. Контент з фото і відео, що містить явно сексуальний підтекст, де діти обіймаються, цілуються, і, зв'язані ланцюгом, проводять разом добу, не відходячи один від одного, обурив глядачів після того, як матеріали були опубліковані в пабліках, соціальних мережах і засобах масової інформації — тепер маму дівчинки, Дарину Маханець, глядачі звинувачують у створенні контенту для педофілів, бажанні заробити на ньому і позбавлення дівчинки звичайного дитинства.

Однак доказом того, що проблема не надумана, стала реакція дитячого омбудсмена в Україні, який оперативно відреагував на ситуацію і звернувся в правоохоронні органи. У своєму Facebook Микола Кулеба повідомив, що вже звернувся в МВС, Генпрокуратуру, кіберполіцію та соціальні служби для встановлення фактів і відповідного реагування. Він також додав:

"Особисто я вважаю неприпустимим і таким, що порушує права дітей, створення такого контенту за участю дітей. Це сексуалізує образ дитини і може призвести до залучення тисяч дітей до сексуального насильства та експлуатації. Для мене такий контент — аморальний і провокаційний", — заявив уповноважений з прав дітей.

Два дні тому я отримав повідомлення про «юних блогерів» (хлопчик – 13 років, дівчинка – 8 років), в соціальних мережах…

Posted by Микола Кулеба on Monday, March 15, 2021

Зрежисований дорослими публічний роман школярів став приводом того, щоб багато батьків вчергове поставили собі питання про те, чому вчаться діти в інтернеті, чи безпечний це простір і як отриманий в соцмережах досвід вплине на їхнє життя. У цьому вирішили розібратися і ми.

Чи будуть батьки дітей нести юридичну відповідальність?

Юристка Анна Маляр не поспішає з висновками. У своїй публікації на Facebook вона висвітлила події і написала, що не може назвати ці фото розбещенням малолітніх — це дефініція ч.2 ст.156 Кримінального кодексу України, яка передбачає позбавлення волі на термін від 5 до 8 років:

"Звичайно, без експертизи в рамках кримінального провадження, ці фото не будемо називати розбещенням, яке здійснюють батьки по відношенню до дітей, тому що без експертизи — це лише особиста думка. У той же час, до експертизи може і не дійти, адже корупція не пропускає до кримінальної відповідальності людей з грошима", — пояснила юристка.

Адвокатка Тамара Бугаєць також прокоментувала ситуацію в ефірі "Громадського радіо". За її словами, залучити батьків або хлопчика до відповідальності майже неможливо:

"У даній ситуації мені складно сказати, чи є якась стаття Адміністративного або Кримінального кодексу, чи будь-яка інша відповідальність, до якої можна притягнути маму дівчинки. На тих фотографіях дитина доглянута, охайна, забезпечена необхідним. Як така поведінка позначиться на психологічному стані дитини — мені складно сказати. Сексуальні стосунки між дітьми, які мають добровільний характер, не криміналізовані", — пояснює вона.

дитяче порно

Що стосується дій 13-річного хлопчика, який цілує і обіймає дівчинку, тримає її на руках у постановочних відео і зображує поцілунок в губи, то за словами адвокатки, вони не підпадають під визначення сексуальних злочинів:

"Раніше була відповідна стаття, яка передбачає кримінальну відповідальність за статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості. Але були внесені зміни у зв'язку з ратифікацією Лансаротської конвенції. Тепер мова йде про те, що статеві стосунки між дітьми, які мають добровільний характер, не підпадають під кримінальну відповідальність. Якщо мова йде про дорослу людину, то там є певні моменти. Цей 13-річний хлопець відповідальності нести не буде", — закінчила Тамара Бугаєць.

Однак поліція Київської області вже відкрила кримінальне провадження за "поширення порнографії" з публікації фотографій 8-річної дівчинки і 13-річного хлопчика.

дитяче порно

Як це вплине на дитину?

Розглядати проблему сексуалізації дітей потрібно не лише з юридичної точки зору, а й з боку самих дітей, адже це може позначитися на них уже в дорослому віці і призвести до жахливих наслідків. Про це нам розповіла психологиня, сексологиня Даша Непочатова:

"Ми бачимо, що батьки беруть у цьому участь і без них цього б не сталося, — коментує вона. — Батьки монетизують дитинство своїх дітей. Вони використовують їхнє дитинство, щоб закрити свої фінансові інтереси, якісь нарцисичні потреби в публічності. Ми не знаємо деталей, що відбувається всередині сім'ї. Ми бачимо лише картинку, яку нам транслюють. І про те, що відбувається насправді, ми можемо тільки фантазувати. Звичайно, це вплине на дитину, і може бути так, що ця дівчинка продовжить сексуалізувати свої відносини з чоловіками. Вона може вважати, що її цінність полягає тільки в її сексуальності, і це вплине на те, що їй буде важко побудувати свої відносини. З клінічного досвіду психотерапевтів з жінками, які отримали сексуальну травму, можу сказати, що зазвичай жінки з таким негативним досвідом вибудовують одну з двох стратегій: або використовують сексуальність для себе — можуть займатися секс-роботою, постійно міняти партнерів, не чуючи при цьому задоволення від відносин, або повністю заморозити свою сексуальність. Зараз важко говорити саме про цю ситуацію, адже ми не знаємо реальної картини", — пояснює психологиня.

соціальні мережі

Чому соцмережі пропускають такий контент?

Штучний інтелект постійно розвивається, і 2 роки тому компанія Facebook почала працювати над тим, щоб інтегрувати систему, яка допоможе розпізнати небажаний контент. Крім функції "Поскаржитися", соцмережа вчиться розпізнавати зображення з оголеними тілами самостійно, використовуючи фото-відповідність. Спеціально навчений член команди по роботі зі спільнотою розгляне контент, знайдений за допомогою технології. Якщо зображення або відео порушує стандарти спільноти, воно видаляється. Тобто, публікація оголеного тіла може бути розпізнана і видалена до того, як користувач повідомить про порушення. Крім того, соцмережа робить цифровий відбиток такого зображення і запобігає його подальшому розповсюдженню.

Були випадки, коли в соцмережі блогери розміщували фото своїх дітей, наприклад, на пляжі, — це ідентифікувалися як поширення дитячої порнографії, і публікації віддалялися.

Однак, це нова функція, і незважаючи на те, що штучний інтелект постійно "вчиться", розпізнати такий контент не завжди вдається. Тому нам як користувачам необхідно скаржитися на неприпустимі публікації, такі, наприклад, як фото дітей, що має сексуальний підтекст.

дитяче порно

Безпека дітей у соцмережах: чому важливо чесно вказувати свій вік?

Більшість фото та відео дітей було викладено в Instagram — лише це вже є порушенням внутрішньої політики соцмережі, адже правила не дозволяють її використання особам, молодше 13 років. Але правило легко обійти, адже вік користувача ідентифікує сам користувач. Можливо, з цією проблемою скоро можна буде впоратися — адміністрація компанії Facebook звертає увагу на це і анонсує нові технології штучного інтелекту, які запобігатимуть таким порушенням:

"Ми вимагаємо, щоб усім було не менше 13 років, щоб використовувати Instagram, і ми просимо нових користувачів вказувати свій вік при реєстрації облікового запису. І хоча багато людей чесно кажуть про свій вік, ми знаємо, що молоді люди можуть брехати про дату свого народження. Ми хочемо зробити так, щоб цього не відбувалося, але онлайн-перевірка віку людей — складне завдання, з яким стикаються багато в нашій галузі. Щоб вирішити цю проблему, ми розробляємо нові технології штучного інтелекту і машинного навчання, які допоможуть нам убезпечити підлітків, а також застосовуємо нові функції, які відповідають віку", — йдеться в опублікованому 16 березня Facebook звіті про політику безпеки по відношенню до дітей.

У звіті сказано, що вони також використовують деякі інструменти для користувачів, які не досягли 18 років. Наприклад, соцмережа може відправити неповнолітньому попередження про те, що особа старше 18 років проявляє підозрілу активність: пише і відправляє запити в друзі до великої кількості дітей. Дитині також будуть приходити повідомлення з пропозицією зробити сторінку приватною, якщо при реєстрації вона зробила свої фото загальнодоступними всім користувачам, а не тільки колу друзів.

Втім, робота соціальних мереж щодо безпеки хоч і просувається, але повільно. Вони все ще не можуть гарантувати повну безпеку дітей в інтернет-просторі. Тому батькам так важливо брати участь не тільки в оффлайн але і в онлайн-житті своїх чад, застерігаючи від небезпеки, з якою вони можуть зіткнутися.

діти і соціальні мережі

ianslife.in

Як поговорити з дитиною про сексуальність?

Навіть якщо ваша дитина не генерує подібний контент, то його наявність в мережі все одно може вплинути і навіть викликати тривожність — про це розповіла Даша Непочатова:

"Це впливає і на інших дітей, які стежать за цими хлопчиком з дівчинкою в соцмережах. У них може з'являтися тривога, наприклад: "Цій дівчинці 8 років, а мені вже 10, і у мене досі немає хлопця". Сексуальна не-реалізація накладається на підліткову кризу, пов'язану з гормонами, перебудовою тіла і проблемами сепарації.

Ми живемо в епоху нарцисизму, коли наша ідентичність залежить від того, скільки ми наберемо лайків, отримаємо коментарів, чи сподобається наша фотографія чи ні — а за цим ховається дуже глибока порожнеча всередині, нерозуміння "Хто я, чого я хочу". Це призводить до того, що ми надягаємо маски і намагаємося відповідати чомусь", — говорить психолог.

Вона радить батькам чесно і відверто говорити з дітьми і не приховувати, що таке сексуальні відносини:

"Статистика говорить нам про те, що в скандинавських країнах, де дуже просунута система сексуального виховання, діти набагато пізніше починають жити статевим життям. Тому наш страх про те, що якщо ми почнемо говорити з дітьми про секс, це підштовхне дітей до ранніх відносин, не обгрунтований. Навпаки, підлітки часто починають жити статевим життям занадто рано тому, що це щось секретне — хочеться спробувати заборонений плід. Але якщо людина, якій дитина довіряє, розповість їй, що сексуальність — це про дорослість, і секс набагато приємніший, коли вона повністю буде до цього готова", — вважає психологиня.

Ось кілька порад, які допоможуть батькам почати непросту розмову:

  • Найголовніше — не те, що дорослі говорять дітям, а як. Діти можуть закриватися від батьків у передпідлітковому віці, 10-11 років, якщо ті хочуть поговорити з ними про секс. Тому найголовніше — говорити про сексуальність з позитивної точки зору. Розповісти, що це добре, тому що з сексуальністю пов'язано багато складних відчуттів, таких, як сором і вина. Важливо не скотитися в інший бік, щоб дитина не думала, що сексуальність — це погано і страшно.
  • Батьки повинні спробувати перед розмовою згадати себе у підлітковому віці, як вони думали про сексуальність і ставилися до неї, спробувати побути в ситуації дитини. А після цього — чесно розповісти про вагітність, про те, що підліток може займатися сексом, але його тіло і психіка ще повністю не готові до цього. Про те, що можна вивчати своє тіло і спостерігати за різними реакціями. Це стосується і хлопчиків, і дівчаток.
  • Даша Непочатова радить батькам подивитися разом з дітьми 2 класичних французьких фільми — обидві частини кінокартини "Бум!" з Софі Марсо, у якому порушується питання першого поцілунку і першого сексу — це можна обговорити разом, запитати, чи цікаво дітям, пояснити, що незрозуміло.

До речі, як ми повідомляли, у лютому Верховна Рада посилила покарання за дитячу порнографію.

7111

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: