fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:36 19 Лют 2021

Новий "синій кит" в TikTok? Як уберегти дитину від суїциду

І чи винні соцмережі та ЗМІ.

English version here

У 1774 році серед молодих людей у ​​Німеччині прокотилася хвиля суїциду. Через 100 років цей феномен досліджував американський соціолог Девід Філліпс. Він зауважив взаємозв'язок між смертями і виходом у світ роману Гете "Страждання юного Вертера", де головний герой закінчує життя самогубством. Це підштовхнуло його наступні 7 років вивчати, як корелювала кількість овідомлень про випадки суїциду з кількістю самогубств серед потенційних глядачів. Філліпс виявив, що протягом двох місяців після кожної гучної публікації про самогубство, в середньому суїциди здійснювало на 58 осіб більше, ніж зазвичай.

За явищем закріпилася назва: ефект чи синдром Вертера, були проведені експерименти, а потім вжиті заходи щодо запобігання нових самогубств, спровокованих широким розголосом тих, що вже трапилися. Наприклад, у зведенні правил журналістів Німеччини глава, яку допомагали розробити фахівці. Вона присвячена особливостям висвітлення випадків суїциду, і встановлює деякі обмеження, як, наприклад, розкриття всіх подробиць події.

В Україні таких правил немає. Тому випадок зі школярками в місті Боярка Київської області почав широко обговорюватися. Сайти передруковували не тільки всі подробиці, які призвели до отруєння однієї з дівчаток і смерті іншої, а й назву препарату, який прийняли діти.

Перші "результати" не змусили себе чекати: подібний випадок стався в Умані 17 лютого. Дві школярки пішли за прикладом своїх ровесниць після того, як подивилися репортаж про те, що трапилося. "Вони пояснили це тим, пише юристка і позаштатна консультантка Верховної Ради Ганна Маляр, яка повідомила про це, що хотіли привернути увагу батьків".

Друзі, підписники і всі небайдужі люди – я вам аплодую і дякую. Завдяки вашій величезній підтримці мого коментаря на…

Posted by Ганна Маляр on Tuesday, February 16, 2021

Ганна Маляр обурилася тим, що Поліція назвала назву препарату, який прийняли школярки, а ЗМІ поширюють цю інформацію. У своєму пості на Facebook вона пише, що якщо говорити про ліки в контексті суїциду, подібна інформація стає вірусною і особливо небезпечною для людей з чутливою психікою.

"Про суїцид треба повідомляти дуже обережно і формулювати інформацію так, щоб вона зупиняла підлітків і вразливих людей, а не навпаки давала рекомендації по перевіреній ефективності препарату", пише Ганна.

тик ток

"Вони надивилися відео у Tik Tok", пояснила поліція причину смерті однієї та тяжкого отруєння другої школярки

Речовина, яку випили дівчата в обох випадках, відпускається в аптеках без рецепта. Це спазмолітик, тобто знеболююче. Але його передозування може викликати порушення передсердно-шлункової провідності, зниження збудливості серцевого м'яза, що призводить до зупинки серця і паралічу дихального центру, і в результаті до смерті.

Голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін дав доручення профільним службам провести термінове розслідування трагічного випадку. Уже сформовано кілька версій щодо того, що підштовхнуло школярок до цього вчинку. Одна з них відео в популярній серед школярів соцмережі Tik Tok:

"Попередньо встановлено, що дівчатка подивилися відео в одній з популярних соціальних мереж із закликом спробувати медичний препарат", повідомляє відділ комунікації поліції Київської області.

"Близько місяця [тому ред.] школярка, яка вижила, побачила в соціальній мережі "Тік Ток" відеозапис, де на чорному екрані була пропозиція: "Випий 40 таблеток [назва препарату] і побачиш, що буде", повідомляє начальник департаменту захисту дітей та протидії насильству Юлія Усенко.

У січні подібна історія сталася в Італії тоді загинула 10-річна дівчинка. Уряд заблокував акаунти користувачів по всій країні, вік яких не вдалося підтвердити.

батьки діти

Батьки! Будьте пильні!

Небезпека "Інтернету" для дітей і підлітків, які мають схильність до суїцидальних настроїв, полягає в тому, що там пропонується дуже багато доступних способів самогубства; легко можна знайти компанію однодумців; виникає і зміцнюється переконання, що "це і є вихід"; створюється ореол романтики навколо смерті і всього, що з нею пов'язано.

Дитячий омбудсмен Микола Кулеба на своїй сторінці у Facebook також повідомив про те, що є підозра, що ці випадки "пов'язані з небезпечними "іграми", які поширюються в Інтернеті". Він закликав батьків приділяти більше уваги своїм дітям:

"Небезпека в Інтернеті більша, ніж здається. Діти можуть не розуміти наслідків своїх дій, можуть вважати розвагою те, що призводить до катастрофічних наслідків. Поговоріть зі своїми дітьми про небезпеку онлайн. Нагадайте дітям про важливі правила користування Інтернетом і соціальними мережами: не спілкуватися з незнайомцями, не повторювати дії, які пропонуються в мережі. Поясніть, що "розваги" онлайн несуть небезпечні, а часом незворотні наслідки в реальному житті!", підкреслив Микола Кулеба.

Якщо дитина користується мережею, зареєстрована в соціальних мережах, його батькам важливо дотримуватися таких правил:

  1. Зверніть увагу на сторінку дитини: на псевдонім, аватарку (головну фотографію профілю), відкритість або закритість аккаунту, групи, у яких є підліток, а також на те, чим наповнена сторінка: відеозаписи, фотографії та друзі. Якщо профіль сторінки закритий навіть від вас, постарайтеся акуратно з'ясувати, з якої причини.
  2. Незалежно від віку дитини скористайтеся програмним забезпеченням, що допомагає фільтрувати і контролювати інформацію, але не покладайтеся повністю на нього. Ваша увага головний метод захисту.
  3. Перевірте, з якими іншими сайтами пов'язаний соціальний сервіс Вашої дитини. Сторінки Вашої дитини можуть бути безпечними, але можуть і містити посилання на небезпечні або небажані сайти.
  4. Заохочуйте Ваших дітей повідомляти про все дивне або відразливе і не дуже гостро реагуйте, коли вони це роблять (через побоювання втратити доступ до Інтернету діти не говорять батькам про проблеми, а також можуть почати використовувати Інтернет потай від батьків, наприклад, ночами).
  5. Будьте в курсі мережевого життя Вашої дитини. Цікавтеся, хто їх друзі в мережі, так само, як цікавитеся реальними друзями.
  6. Постарайтеся захистити своє чадо від подібних новин про суїцид. В жодному разі не називайте назву препаратів! Розкажіть про небезпеку передозування і про кримінальну відповідальність, яка загрожує людині, що схиляє до суїциду.

Читайте також, як говорити з дитиною про секс і коли цього чекати від шкіл

15925

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: