fbpx
Сьогодні
11:23 09 Кві 2024

Спроба рф приховати власні наміри: "Енергоатом" відреагував на удари дронів по ЗАЕС

Фото ілюстративне: bbc.com

росія на новий рівень вивела свою пропаганду. Звинувачення в бік України в ударах дронів по ЗАЕС мають на меті спроби приховати власні наміри.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Telegram-канал "Енергоатома".

Як відзначає "Енергоатом", рф маніпулює думкою МАГАТЕ, а також світової спільноти, намагаючись звинуватити Україну в порушені ядерної безпеки на Запорізькій АЕС.

"Кремлівські брехливі заяви щодо нібито атак дронами з боку України є нічим іншим, як спробою приховати власні наміри здійснити теракт або приховати серйозні аварійні події, що вже сталися на станції", – додає "Енергоатом".

Причинами російського ІПСО є:

  • окупації ЗАЕС;
  • перетворення станції на військову базу;
  • недопуск працівників МАГАТЕ на окремі обʼєкти станції;
  • недопуск кваліфікованого українського персоналу;
  • ігнорування ухвалених резолюцій.

Єдиним шляхом недопущення аварії є:

  • виконання резолюції МАГАТЕ;
  • виведення російських терористів зі станції;
  • передача ЗАЕС під контроль України;
  • розмінування прилеглих територій.

"Захоплення росіянами Запорізької атомної електростанції є не лише грубим порушенням міжнародного права, а й відвертим актом ядерного тероризму. Небезпечна гра окупантів на ядерному об'єкті має припинитися", – додає "Енергоатом".

Довідка

У Міжнародному агентстві з атомної енергії розповіли про атаку невідомого безпілотника по території та одному з захисних куполів окупованої Запорізької АЕС.

російська корпорація "Росатом" звинуватила Збройні сили України в начебто трьох атаках безпілотних літальних апаратів на Запорізьку АЕС.

У заяві корпорації зазначається, що першої атаки по станції було завдано по території біля їдальні, внаслідок чого три співробітника отримали поранення. Однак у "Росатомі" не уточнили, з якої саме зброї було завдано удару. Далі впродовж півгодини безпілотник атакував зону завантаження вантажу, а згодом ще один безпілотник влучив у купол шостого реактора.

За даними "Росатома", внаслідок атаки БПЛА три людини були поранені, одна з них зазнала серйозних травм. Російські чиновники та МАГАТЕ повідомили, що на станції нормальний рівень радіації, а оболонка реактору не зазначала серйозних пошкоджень.

Речниця МЗС росії Марія Захарова закликала світових лідерів засудити акт "ядерного тероризму".

Водночас речник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заперечив будь-яку причетність Сил оборони до цього інциденту. Він зазначив, що Україна не має нічого спільного з ударами по станції та припустив, що це справа рук самих росіян.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі на сторінці у соцмережі Х зазначив, що Агенство та місія підтримки та сприяння агентства в Запоріжжі ISAMZ, підтвердили щонайменше три прямих влучання в основну конструкцію захисної оболонки реактора атомної станції та назвав це неприпустимим.

В МАГАТЕ зазначили, що 7 квітня на майданчику станції здетонував безпілотник. Присутні на АЕС спостерігачі підтвердили цей факт.

"Закликаю утриматися від дій, що суперечать 5 принципам МАГАТЕ і ставлять під загрозу ядерну безпеку", – повідомило агентство з посиланням на заяву Гроссі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: