fbpx
Сьогодні
18:43 07 Кві 2024

МАГАТЕ: на території Запорізької АЕС зафіксували вибух дрона

Фото ілюстративне: bbc.com

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що на території Запорізької АЕС в неділю, 7 квітня, вибухнув безпілотник.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на МАГАТЕ у соцмережі X.

"ЗАЕС поінформувала експертів МАГАТЕ про те, що на території станції сьогодні здетонував дрон. Таку детонацію спостерігали і ми", – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він закликав утримуватися від дій, які суперечать п'яти принципам МАГАТЕ та порушують ядерну безпеку.

 

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Запорізька АЕС опинилась на межі блекауту вдруге за добу, 22 березня: вночі під час російської атаки було знеструмлено дві магістральні лінії 330 кВ та виведена з роботи резервна схема живлення Запорізької атомної станції.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: