fbpx
Сьогодні
16:23 01 Тра 2024

Браже: є країни, які вже надали Україні зброю з дозволом бити по території рф

English version here

Фото: Скриншот з відео

Україна отримала від деяких партнерів західну зброю із дозволом бити по російській території.

Про це розповідає новопризначена міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже в інтерв'ю ЄП.

На сьогодні Україна отримує зброю від західних партнерів із публічним застереженням уникати ударів нею за межами України.

Проте, як вважає Браже, такий підхід може змінитися, і навіть більше – він уже змінюється.

"Вже зараз є країни, які вже надали Україні зброю, без подібних обмежень", – сказала глава МЗС Латвії.

На уточнювальне запитання вона відповіла, що такі країни справді є. Браже також пояснила, що у цих випадках про зняття обмежень не говорили публічно.

"Звісно, не все оголошується публічно, і навіть краще не говорити це вголос до певного часу. Головне – вплив на полі бою. Бо тут є вибір: чи говорити про щось голосно, чи просто робити те, що треба", – сказала вона.

Міністерка висловила переконання, що якщо є об'єкти, з яких росія атакує Україну, то Україна має право на удар у відповідь, якщо ці об'єкти розташовані на російській території. За словами міністерки закордонних справ, таке застосування зброї дозволяє міжнародне право.

Браже також поділилась тим, як "коаліція дронів", яку співочолює її країна, планує забезпечити потреби українського війська, та висловила переконання, що у війні час грає не на користь росії.

Що відомо про надання далекобійних ракет Україні від країн-партнерів

ATACMS

Як відомо, нещодавно Сполучені Штати таємно передали Україні далекобійні ракети ATACMS. Вони начебто увійшли до березневого пакета допомоги Україні від США на 300 мільйонів доларів.

Варто додати, що на думку експертів Інституту вивчення війни (ISW), надані Україні Сполученими Штатами ракети ATACMS можуть послабити логістику рф, загрожувати ударами по російських аеродромах і складах. Проте для України вони матимуть оперативне значення за умови підсилення цих ударів наземними операціями Сил оборони.

Taurus для України

Нагадаємо, 27 травня минулого року Україна звернулася до Німеччини з офіційним запитому якому просила надати їй крилаті далекобійні ракети Taurus. 

Однак німецькі депутати не підтримали подання опозиції вимагати від уряду передачі Україні стратегічних ракет Taurus.

Також канцлер ФРН Олаф Шольц не збирається наразі змінювати своє рішення: не постачати Україні ракети Taurus. Про це він вчергове заявив після переговорів з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком у Берліні 24 квітня.

Своєю чергою керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова в інтерв'ю німецькому виданню ARD заявив, що життя українським громадянам могли б полегшити німецькі ракети Taurus, адже ця зброя може вражати ворожі командні центри та інші важливі цілі окупантів.

Storm Shadow

Велика Британія ще в травні минулого року поставила Україні крилаті ракети Storm Shadow, надавши воїнам ЗСУ новий ударний потенціал великої дальності напередодні довгоочікуваного контрнаступу українських військ.

Storm Shadow — це крилата ракета великої дальності зі стелс-можливостями, спільно розроблена Великою Британією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря.

З дальністю стрільби понад 250 км або 155 миль вона лише трохи поступається 185-мильній американській армійській системі класу "земля-земля" (ATACMS).

Критично важливо, що Storm Shadow має достатню дальність, щоб завдати удару вглиб тимчасово окупованої росією території України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: