fbpx
Сьогодні
21:48 05 Бер 2024

З початку окупації на ЗАЕС зафіксовано понад 150 грубих порушень експлуатації станції, – Шмигаль

«Два роки тому озброєні російські військові всупереч усім нормам міжнародного права окупували Запорізьку атомну станцію. Безпрецедентний випадок в історії, який поставив континент на межу катастрофи.  З того часу зафіксовано понад 150 грубих порушень експлуатації станції, кожне з яких може стати фатальним», – сказав Глава Уряду. 

Також Прем'єр-міністр розповів про амбітні плани держави в енергетичній галузі.

«Маємо в планах завершення будівництва третього та четвертого блоків на Хмельницькій АЕС, зведення блоків 5 та 6 за технологією АР 1000, створення двох інтерконекторів до Європи для посилення енергетичної інтеграції з ЄС та будівництво нових об'єктів високоманеврової генерації потужністю 2-3 ГВт», – відзначив Денис Шмигаль.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

5 березня Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі відвідає москву де зустрінеться з президентом рф путіним. Гроссі планує, зокрема, дізнатися про його бачення щодо подальшої роботи Запорізької АЕС та шляхів забезпечення її безпеки. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: