fbpx
Сьогодні
16:47 29 Бер 2024

Російські загарбники не дають доступ експертам МАГАТЕ для перевірки інформації про військову техніку на ЗАЕС

МАГАТЕ знає про повідомлення й фотографії щодо присутності російських військових та техніки в одному з машинних залів Запорізької АЕС, однак експертам агентства не надають повний доступ до всіх зон станції.

Про це йдеться в опублікованій на сайті МАГАТЕ  заяві його генерального директора Рафаеля Маріано Гроссі, пише Рубрика.

"МАГАТЕ відомо про інформацію в соціальних мережах та зображення, пов'язані з присутністю військовослужбовців і транспортних засобів всередині одного з машинних залів ЗАЕС", – зазначається у заяві.

Вказується, що про присутність таких транспортних засобів у машинних залах ЗАЕС повідомлялося в попередніх заявах генерального директора МАГАТЕ.

Водночас агентство поскаржилося, що російська окупаційна адміністрація на ЗАЕС не надає "своєчасний та належний" доступ експертам до усієї території станції.

"ЗАЕС досі не забезпечила своєчасний та належний доступ експертів МАГАТЕ до всіх зон, важливих для ядерної безпеки, зокрема, до деяких частин машинного залу, ізоляційних воріт водойми-охолоджувача ЗАЕС та відкритого розподільчого пристрою 330 кВ на сусідній Запорізькій тепловій електростанції", – йдеться у заяві.

Варто зазначити, що у соціальних мережах було поширено відео, на якому видно російську військову техніку, розташовану в машинному залі окупованої ЗАЕС.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Запорізька АЕС опинилась на межі блекауту вдруге за добу, 22 березня: вночі під час російської атаки було знеструмлено дві магістральні лінії 330 кВ та виведена з роботи резервна схема живлення Запорізької атомної станції.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: