fbpx
Сьогодні
15:55 15 Бер 2024

Резолюції МАГАТЕ важливі для подальших санкцій проти рф та компенсацій, – міністр енергетики

Фото: atom.gov.ua

Резолюції МАГАТЕ з вимогою до Росії повернути Україні окуповану ЗАЕС є, безумовно, політичним сигналом. Проте вони також дають можливість надалі проваджувати як стягнення відповідних компенсацій з росії, так і вживати санкції. 

Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю Укрінформу, пише Рубрика.

"Безумовно, це – політичний сигнал, адже інструментів для імплементації цієї резолюції у МАГАТЕ немає. Але важливим є те, що документ містить дуже жорсткі та недвозначні формулювання, які не дають можливості інакшого трактування. Також у резолюції зазначено, що росія проігнорувала відповідні заклики, які були зроблені раніше в документах МАГАТЕ", – прокоментував міністр прийняття Радою керуючих МАГАТЕ резолюції із закликом до Росії негайно повернути станцію під контроль України.

За його словами, ці резолюції МАГАТЕ допомагають "тримати питання ЗАЕС на порядку денному", а також допоможуть "вибудувати систему стягнення відповідних компенсацій з росії за завдану шкоду".

"Рано чи пізно ми повернемо ЗАЕС, і тоді постане питання компенсації за завдані російською окупацією збитки – наразі ми їх ще точно не знаємо, але все це буде пораховано. Такі документи як резолюції дають нам можливість потім вибудувати систему стягнення відповідних компенсацій з Росії за завдану шкоду", – заявив Галущенко.

Він наголосив, що резолюції МАГАТЕ важливі для подальших санкцій проти росії.

"Також резолюції МАГАТЕ – це важливий інструмент для впровадження у подальшому санкцій проти російської атомної енергетики. Адже в міжнародних документах чітко зафіксовані факти – усі порушення росіянами основних стовпів атомної енергетики", – сказав міністр.

Як повідомлялося, Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) більшістю голосів підтримала розроблений Україною проєкт резолюції щодо ядерної безпеки, захищеності та гарантій в Україні.

Документ, зокрема, закликає росію до термінового виведення всього несанкціонованого персоналу, включно з військовими, із ЗАЕС та до негайного повернення станції під повний контроль компетентних органів України відповідно до існуючої ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України. Це необхідно для забезпечення її безпечної та надійної експлуатації.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: