fbpx
Сьогодні
09:25 12 Бер 2024

FT: Євросоюз планує виділити Україні із заморожених активів рф 3 млрд євро не пізніше літа

English version here

Фото: Shutterstock.com

У Європейському Союзі близько 3 млрд євро з прибутку, отриманого від заморожених активів країни-агресора росії хочуть передати Україні: ці кошти можуть вже надійти не пізніше літа 2024 року.

Про це повідомило напередодні видання Financial Times, посилаючись на слова кількох європейських чиновників, які знайомі з обговоренням цього питання.

Як зазначили у виданні, Європейський Союз хоче прискорити процес отримання Україною коштів від заморожених російських активів через те, що економічна підтримка країни з боку США значно зменшилася.

Джерела журналістів зазначили, що в Європейській комісії готують план, який включатиме конфіскацію пов'язаного із санкціями прибутку, починаючи з лютого, отриманого в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear.

Як іде мова у статті, перший транш коштів може бути виплачено вже у липні, якщо Брюссель зможе отримати схвалення країн-членів ЄС. За попередніми даними, цю пропозицію представникам глав МЗС країн буде зроблено до саміту лідерів ЄС наступного тижня.

У ЗМІ зауважують, що близько 190 млрд євро російських активів було заморожено в Euroclear з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну, що вже принесло прибуток 3,85 млрд євро.

Останні плани передбачають виділення Україні 2024 року з цієї суми від 2 до 3 млрд євро, залежно від відсоткових ставок. За оцінками чиновників ЄС, загальний прибуток, отриманий від заморожених активів рф в Euroclear, може сягнути 20 млрд євро до 2027 року.

Згідно з проєктом Європейської Комісії, з яким ознайомилися журналісти, Брюссель може привласнити 97% чистого прибутку, отриманого від заморожених активів рф, що належать Euroclear, і передати їх до бюджету ЄС.

Як зазначили у проєкті, гроші виплачуватимуть щокварталу або двічі на рік і "можуть бути використані на благо України відповідно до різних домовленостей".

Нагадаємо, що Британія готова передати Україні заморожені активи Центробанку росії. Причому саме активи, а не прибутки від них, як це планує зробити ЄС. Про це нещодавно сказав глава МЗС країни Девід Кемерон.

Він зазначив, що таким чином російські активи будуть використані як гарантія того, що сама ж Росія виплатить репарації.

"Існує можливість використовувати щось на кшталт синдикованого кредиту або облігації, яка використовує заморожені російські активи як гарантію, що ми повернемо їх, коли Росія виплатить репарації. Це може бути найкращий спосіб передати ці гроші українцям", – сказав Кемерон.

Що відомо про передачу конфіскованих російських активів Україні

Як відомо, СБУ впродовж 2022-2023 років і станом на початок серпня арештували активи російських бізнесменів, які фінансують війну, на майже 190 мільярдів гривень. 

Своєю чергою 24 лютого країни Групи семи (G7) 24 лютого оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

Також Сполучені Штати Америки вперше в історії передали Естонії конфісковані російські активи, які будуть спрямовані на підтримку України.

До того ж Рада ЄС затвердила постанову, що відкриває шлях до ухвалення рішення щодо використання прибутку від заморожених активів рф для України.

До того ж президентка Європейської Комісії фон дер Ляєн запропонувала Євросоюзу розглянути можливість використання прибутків від заморожених російських активів на користь України, зокрема, й на закупівлі військового обладнання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: