fbpx
Сьогодні
09:18 20 Бер 2024

У ЄС досягли попередньої домовленості щодо безмитного експорту агропродукції для України, але нюанс

English version here

Фото: Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області

Ще на один рік, до 5 червня 2025 року, Рада Європейського Союзу та Європарламент продовжили лібералізацію торгівлі з Україною, однак в угоду введуть обмеження щодо низки "чутливих продуктів".

Про це повідомили в Європейському парламенті, пише Рубрика.

Як зазначають, лібералізація торгівлі означає тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу.

Як відомо, вперше такі заходи запровадили у 2022 році, щоб допомогти економіці України на тлі війни.

На сьогодні у ЄС погодилися продовжити ці заходи, проте включили до них "запобіжні заходи" для захисту фермерів Євросоюзу у разі перебоїв на ринку. Угода вже передбачає екстрене гальмування "особливо чутливої" ​​агропродукції:

  • м'яса птиці,
  • яєць,
  • цукру.

Євродепутати домоглися, щоб до переліку також додали овес, кукурудзу, крупи та мед.

У Раді ЄС пояснили, що хотіли врахувати будь-який негативний вплив на ринок одного або кількох держав-членів Євросоюзу, а не лише на ринок ЄС у цілому, як зараз.

Новий механізм зобов'яже Єврокомісію знову запровадити тарифні квоти, якщо імпорт перелічених вище продуктів з України до ЄС перевищує середнє арифметичне число обсягів, імпортованих у 2022 та 2023 роках.

Надалі Європарламент і Рада ЄС повинні дати остаточне "зелене світло" тимчасовій угоді. Термін дії чинних домовленостей закінчується 5 червня 2024 року. Нові правила мають запрацювати уже з 6 червня.

Що відомо про торгівлю ЄС з Україною під час повномасштабного вторгнення

Нагадаємо, ще 2 травня 2023 року Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів з України після тиску з боку п'яти держав-членів Європейського Союзу, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін.

Своєю чергою польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", закриття кордонів від напливу агропродовольчої продукції з-за меж ЄС та захист тваринництва в Польщі. А також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Проте Єврокомісія запропонувала продовжити лібералізацію торгівлі з Україною, тобто звільнення України від мит, ще на один рік — до червня 2025 року.

7 березня комиет Європейського парламента розглянув цю пропозицію, але вирішив, що до неї треба внести ще правки. Зокрема, євродепутати закликали посилили гарантії для аграріїв ЄС у разі «сплеску» української продукції. Отже, пропозиція повернулася на етап переговорів.

Польські ж фермери почали блокувати тепер пропускні пункти на кордоні з Німеччиною та Словаччиною.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: