fbpx
Сьогодні
21:31 15 Бер 2024

Морський коридор запрацював у цілодобовому режимі, - Васьков

Фото: ото: Reuters

Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков повідомив, що морський коридор тиждень тому запрацював у цілодобовому режимі, що дає змогу ще збільшити його пропускну спроможність.

Про це він розповів під час дискусії у Центрі економічної стратегії повідомив, пише Рубрика.

"Тиждень тому за узгодженням з військовими та іншими структурами ми запустили цілодобову роботу українського коридору. І це дає можливість ще збільшити його пропускну здатність. Цей коридор має ще близько 20% резерву його пропускної здатності мінімум", – повідомив Васьков.

Він підкреслив, що окрім планів по збільшенню обсягів вантажів, які обробляються в портах Великої Одеси, у Мінвідновлення мають намір розширити номенклатуру вантажів і поновити найближчим часом контейнерні перевезення.

"Ми вважаємо найбільш важливим зараз поновити контейнерні і паромні перевезення і працюємо в цьому напрямку. Всі контейнерні працюючі термінали, їх у нас п'ять, готові обробляти контейнерні судна", – зазначив заступник міністра.

За його словами, майже всі термінали наразі задіяні у перевалці аграрної та іншої продукції і паралельно ведуть перемовини з потенційними судновласниками щодо відновлення контейнерних перевезень.

"Я сподіваюся, що протягом двох-трьох тижнів ми отримаємо перше заходження. Звісно, спочатку це будуть невеликі судна типу фідерів, але ми вже ведемо переговори з мультинаціональними контейнерними компаніями, і деякі з них розглядають можливість реанімації сервісу у разі, якщо фідера будуть безпечно працювати", – підкреслив Васьков.

Як повідомлялося, з українських чорноморських портів вийшли 1005 кораблів, які доставили майже 30 мільйонів тонн вантажу на світові ринки, включно із зерном.

Протягом двох-трьох тижнів українським морським коридором можуть бути здійснені перші контейнерні перевезення.

Що відомо про "гуманітарний коридор" у Чорному морі

У серпні минулого року Україна оголосила про "гуманітарний коридор", щоб звільнити кораблі, що прямують до африканських та азійських ринків. А також обійти фактичну блокаду росії після того, як Москва відмовилася від угоди, яка гарантувала її експорт під час війни.

ВМС ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового коридору, яким можуть скористатися всі цивільні судна, зокрема ті, які перебувають у портах Одеси.с

Окрім того, український Уряд створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків, який дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників, які експортують та імпортують з чи до нашої країни морем.

Загалом вже з українських чорноморських портів через гуманітарний коридор вийшли 1005 кораблів, які доставили майже 30 мільйонів тонн вантажу на світові ринки, включно із зерном.

Варто додати, що на початок 2024 року  Україна за 6 місяців тимчасового зернового коридору експортувала понад 20 мільйонів тонн вантажів з одеських портів до 32 країн світу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: