fbpx
Сьогодні
14:58 07 Бер 2024

Комітет Європарламенту схвалив продовження ще на рік лібералізації торгівлі для України

English version here

Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі у четвер, 7 березня, схвалив продовження заходів з лібералізації торгівлі для підтримки України й Молдови.

Про це повідомляє пресслужба ЄП, пише Рубрика.

Як зазначається, рішення щодо України було ухвалене 26 голосами, 10 членів комітету висловилися проти, один утримався.

Пропонується продовжити тимчасове призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на рік – з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах агресивної війни.

Водночас законодавство наділяє Єврокомісію повноваженнями "вживати оперативних заходів і запроваджувати будь-які необхідні заходи в разі значних перебоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт".

У ньому також передбачено екстрене гальмування для "особливо чутливої" сільськогосподарської продукції, а саме:

  • м'яса птиці,
  • яєц,
  • цукру.

Це означає, що якщо обсяг імпорту цих продуктів перевищить середні обсяги 2022 і 2023 років, тарифи будуть знову введені.

Під час окремого голосування комітет схвалив, щоб усі мита на імпорт з Молдови повинні бути призупинені ще на один рік. Рішення ухвалено 28 голосами, два члени комітету висловилися проти і 6 утрималися.

Очікується, що Європарламент проголосує за цю позицію в першому читанні на пленарному засіданні наступного тижня. Після цього Рада ЄС офіційно затвердить регламент, і він набуде чинності після публікації в Офіційному віснику ЄС.

Нагадаємо, у січні Єврокомісія запропонувала продовжити ще на рік дію так званих автономних торговельних заходів для товарів, вироблених в Україні та Молдові, що означає продовження режиму лібералізації торгівлі між ЄС та цими країнами.

Автономні торговельні заходи ЄС для України були введені в дію 4 червня 2022 року для підтримки української економіки. За даними Єврокомісії, протягом 12 місяців, до жовтня 2023 року, загальний обсяг українського імпорту до ЄС становив 24,3 мільярда євро, що на 0,3 мільярда євро більше порівняно з 2021 роком.

Торговельна лібералізація запроваджена в межах тарифної лібералізації, що передбачена Угодою про асоціацію Україна-ЄС та створенням Поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі.

Як ми раніше писали, новий проєкт угоди про торговельні пільги між Україною і ЄС, яку Єврокомісія має намір продовжити до 6 червня наступного року, передбачає обмеження на експорт на європейський ринок українського цукру, м'яса птиці та яєць.

Що відомо про пільговий режим торгівлі ЄС з Україною

Нагадаємо, пільговий режим торгівлі ЄС з Україною діє з 4 червня 2022 року і продовжувався у 2023 році.

У вересні Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, а Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Однак через невдоволення фермерів ЄС на кілька місяців 2023 року запроваджував тимчасові обмеження для деяких видів агропродукції. А окремі країни, зокрема Польща, продовжили їх і після скасування на рівні Євросоюзу, в односторонньому порядку.

Окрім того, раніше у Європейській комісії зазначили, що не бачать значних негативних наслідків від українського агроекспорту для європейських ринків.

Однак міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що для українських товарів польсько-український кордон не буде відкрито, а ембарго на їх експорт до Польщі буде безстроковим.

Варто додати, що термін дії поточного продовження режиму торгівлі без мит і квот для України спливає 5 червня 2024 року, для Молдови – 24 липня 2024 року.

У Єврокомісії зазначають, що загальний імпорт з України до ЄС з жовтня 2022 до жовтня 2023 року зріс сягнув 24,3 млрд євро, тоді як на жовтень 2021 сягав 24 млрд євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: