fbpx
Сьогодні
18:53 14 Бер 2024

Через видачу Угорщині заморожених коштів Європарламент вирішив подати в суд на Єврокомісію

Фото: AP / Jean-Francois Badias

Через видачу Угорщині заморожених 10,2 мільярда євро Європейський парламент вирішив подати до суду на Європейську комісію.

Про це повідомляє Euronews.

Як зазначають, це рішення затвердила голова парламенту Роберта Мецола під час зустрічі з лідерами політичних груп. Мецола має остаточне право подавати позови проти інших інституцій до Європейського суду.

Партія президентки Європейської комісії фон дер Ляєн, "Європейська народна партія", не виступила проти голосування. Хоча в заяві поклала провину на всю Колегію комісарів, а не на саму президентку ЄК.

"Ми хочемо переконатися, що з грошима платників податків поводилися згідно з договорами. Це не політичне питання для ЄНП, це не передвиборче питання — ми лише хочемо мати юридичну ясність", — заявив депутат Європарламенту Петрі Сарвамаа.

Кінцевий термін подачі позову — 25 березня.

Що відомо про надання Угорщині заморожених коштів

Нагадаємо, у грудня минулого року стало відомо про те, що Європейська комісія надасть Угорщині 10 мільярдів євро із коштів ЄС, що становить приблизно третину загального фінансування країни, яке було "заморожене" до тих пір, поки Угорщина не проведе необхідні реформи.

Це рішення ухвалили напередодні вирішального саміту, на якому прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан намагався підірвати спільну позицію ЄС щодо України. Тоді він у листі до президента Європейської Ради Шарля Мішеля закликав не виносити на порядок денний саміту Євросоюзу рішення стосовно макрофінансової допомоги Україні та переговорів про її вступ до ЄС.

Однак посли ЄС одностайно затвердили рішення надати Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги. Проте довелося піти на поступки Угорщині, яка блокувала це рішення.

А вже 11 березня 2024 року комітет Європарламенту з юридичних питань зібрався за закритими дверима, щоб ухвалити рішення й подати до суду на виконавчу владу ЄС. На думку членів комітету, Єврокомісія порушила свої зобов'язання щодо захисту коштів платників податків від нецільового використання.

"Ми вважаємо, що в нас є вагомі аргументи, оскільки Комісія суперечить сама собі щодо того, чи дотримується Угорщина принципу верховенства права",—заявив депутат Європарламенту Даніель Фройнд.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: