fbpx
Сьогодні
Відео, фото 22:58 28 Кві 2024

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про "іноагентів"

Фото: RFE/RL

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом "Ні – російському закону. Так – Європі".

Про це повідомляє Эхо Кавказа, передає Рубрика.

Сьогодні надвечір в Тбілісі розпочався марш до будівлі парламенту. Протестувальники виступають проти закону про іноагентів.

Біля самого парламенту зараз уже зібралося досить багато людей, вони чекають, коли підійде основна частина акції.

Фото: RFE/RL

До протесту, організованого неурядовим сектором та молодіжними рухами, приєдналися:

  • представники опозиції,
  • громадські активісти,
  • звичайні громадяни.

Імовірно, планується оточити будівлю парламенту.

"Ми хочемо, щоб Грузія була країною-членом Євросоюзу, зараз у нас є вікно для цього процесу, яке може закритися", – заявила одна із учасниць демонстрації.

Водночас у правлячій партії "Грузинська мрія", яка просуває скандальний законопроєкт, оголосили про підготовку акції протесту у відповідь, яка має відбутися завтра о 20:00 за місцевим часом на проспекті Руставелі у Тбілісі.

У цьому зв'язку громадський активіст Ладо Мачаваріані сказав, що у понеділок противники законопроєкту не будуть виходити на проспект Руставелі.

"Ми не будемо протистояти співвітчизникам, не дамо нікому шансу на провокацію", – заявив він від імені молодіжних груп та студентських рухів.

Що передувало?

Парламент Грузії 17 квітня затвердив закон про "іноагентів" у першому читанні. Документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси "іноземної сили", є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є "іноземна сила".

Опоненти заявляють, що цей закон завдасть шкоди прагненню Грузії вступити до Європейського Союзу.

При цьому президент Грузії Саломе Зурабішвілі в інтерв'ю ВВС вже заявила, що ветує закон, якщо його схвалить парламент.

Критики порівняли законопроект із російським законодавством, що використовується Кремлем для придушення інакодумства. Ухилення від реєстрації або неподання фінансової декларації у встановлені терміни тягне за собою штраф у розмірі 9 тисяч доларів.

Минулого року документ відкликали після двох днів масових протестів та зіткнень демонстрантів із силовиками.

Після ухвалення в Тбілісі знову відновились протести. Жителі виступають проти скандального закону.

В Європарламенті також відреагували на рішення парламенту. Як реакцію на дії грузинського уряду в ЄП ухвалили резолюцію.

А 29 квітня на засіданні парламентського комітету з юридичних питань відбудеться постатейний розгляд законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу" до другого читання.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: