fbpx
Сьогодні
19:00 08 Гру 2023

Наступного тижня ЄС "розморозить" 10 млрд євро для Угорщини, - Guardian

Очікується, що наступного тижня, 12 грудня, Європейська комісія надасть Угорщині 10 мільярдів євро із коштів ЄС, що становить приблизно третину загального фінансування країни, яке було "заморожене" до тих пір, поки Угорщина не проведе необхідні реформи.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на The Guardian.

Дипломати стверджують, що "розмороження" 10 млрд євро для Угорщини станеться не через "шантаж" прем'єр-міністра Орбана, який неодноразово погрожував заблокувати переговори щодо вступу України до ЄС на саміті лідерів наступного тижня, а через виконання Угорщиною реформ.

"Вперше Угорщина фактично реагує на наші запити, і вона зробила все, що стосується незалежності судової системи, тому гроші будуть вивільнені", – сказало джерело видання.

Решта фінансування залишатиметься "замороженим" через невідповідність певним критеріям верховенства права.

У грудні минулого року було висунуто чотири умови щодо незалежності судової влади, і уряд Угорщини заявив, що задовольнив запити Єврокомісії.

Водночас угорське громадянське суспільство, а також низка євродепутатів стверджують, що Угорщина не повністю завершила потрібні реформи.

Прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо вважає, що голова Євроради Шарль Мішель та інші лідери країн ЄС роблять необхідне для того, щоб засідання ради наступного тижня було продуктивним. Він також висловив сподівання, що члени ЄС знайдуть рішення стосовно початку переговорів про вступ України до ЄС.

"У нас були важкі моменти в минулому, і ми завжди знаходили вихід. Вкрай важливо, щоб ЄС продовжував підтримувати Україну як у фінансовому, так і у військовому плані", – сказав де Кроо.

Як повідомлялося, Орбан у листі до президента Європейської Ради Шарля Мішеля закликав не виносити на порядок денний саміту Євросоюзу рішення стосовно макрофінансової допомоги Україні та переговорів про її вступ до ЄС.

Пізніше офіційний представник ЄС повідомив, що Мішель скоротить свою поїздку до Китаю, оскільки прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів ЄС наприкінці року.

14 грудня Європейська рада має розглянути питання про початок переговорів про вступ України до ЄС.

Довідка

Нагадаємо, що Європейська комісія 9 листопада запропонувала пакет підтримки для України у розмірі до 18 млрд євро на 2023 рік. Ця допомога буде надана у формі пільгових кредитів, які будуть виплачуватися регулярними частинами, починаючи з січня 2023 року.

Посли ЄС одностайно затвердили рішення надати Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги. Проте довелося піти на поступки Угорщині, яка блокувала це рішення.

Після місяців суперечок Будапешт врешті-решт погодився на пакет після того, як домігся, як він сказав, поступок з боку Євросоюзу щодо допомоги Угорщині.

Відповідаючи на запитання, чи піде ЄС цим шляхом знову, якщо Угорщина блокуватиме допомогу, єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив на цьому тижні: "Минулого року ми дійсно обговорювали "план Б"… Але нам вдалося уникнути цього сценарію в минулому році. Сподіваюся, нам вдасться уникнути цього сценарію і цього року".

Агентство Bloomberg напередодні повідомило, що альтернативна пропозиція включатиме національні гарантії країн-членів для залучення фінансування на ринках, якщо Будапешт заблокує перегляд довгострокового бюджету ЄС, що включає в пакет допомогу Україні.

Financial Times повідомила, що високопосадовці ЄС обмірковують ідею виділення Угорщині близько 13 мільярдів євро з фондів ЄС, які наразі заблоковані через невирішені питання верховенства права. Цей крок, за даними FT, мав би заохотити Будапешт до збільшення бюджету ЄС на 2024-2027 роки, зокрема й виділення 50 мільярдів євро для України на цей період.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує заблокувати всю допомогу від Євросоюзу для України. Також він хоче перешкодити вступу країни до самого ЄС. У листі, адресованому голові Європейської ради Шарлю Мішелю, Орбан каже, що жодне рішення про фінансування України, початок переговорів про вступ до ЄС або подальші санкції проти Росії не може бути ухвалене доти, доки ця "стратегічна дискусія" не відбудеться, коли лідери зберуться в Брюсселі в середині грудня.

Керівник Офісу Глави держави Андрій Єрмак, перебуваючи з візитом у США, провів телефонну розмову з міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петером Сіярто. Сторони обговорили прогрес нашої країни на шляху європейської інтеграції. Також йшлося про можливість зустрічі Президента України Володимира Зеленського та Прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана й домовилися працювати над визначенням зручної дати такої зустрічі. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: