fbpx
Сьогодні
13:58 12 Бер 2024

Не існує демобілізації під час війни: Президент розповів про зміни до закону про мобілізацію

Фото: Офіс Президента

Виникають різні питання щодо законопроєкту про мобілізацію в Україні, оскільки у звичайному законодавстві не існує демобілізації під час війни.

Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтервʼю Le Monde та BFM TV.

"Мені здається, що дуже багато дезінформації щодо мобілізації в Україні. Мобілізація в Україні була з самого початку війни й вона продовжується кожні кілька місяців. Це іде пролонгація відповідного рішення в парламенті згідно з нашим законодавством", – заявив Глава держави.

За його словами, мобілізація в Україні жодного разу не зупинялась і постійно продовжувалась.

"Це не питання цього року або минулого. Це питання з початку війни. Чи воно ідеальне? Ні. Це не ідеальне законодавство, тому що це законодавство мирного часу. Коли ти знаходишся в війні, ти приходиш до деяких деталей більш практичних", наголосив Зеленський.

Президент зазначив, що закон про мобілізацію щодо деяких практичних кроків знаходяться в парламенті й зміни пройшли вже перше читання.

"Але є дебати у парламентарів, вони сперечаються про те, коли можна звільняти хлопців, коли ні, кого з них можна тощо. У звичайному законодавстві не існує демобілізації під час війни. На це ніхто не розраховував. Тому є різні питання: щодо ротації, відпусток", – заявив Зеленський.

Український лідер додав, що:

  • військові хочуть отримати відповідь, що можна удосконалити в законі про мобілізацію,
  • парламентарі хочуть побачити, які будуть наслідки для тих чи інших верств суспільства.

"Тому це питання виключно парламенту на сьогодні і їх дебатів, коли вони закінчаться в комітетах ВР, тоді будуть голосуватись, але всі ці дебати не зупиняли й не продовжували мобілізацію, вона йде своїм чином", – зазначив Президент.

У Зеленського запитали, чи буде масова мобілізація цього року. Глава держави заявив, що є чергові мобілізаційні кроки, передбачені Генштабом.

"Є відповідна кількість людей, яка мобілізується щомісячно і щоквартально. І ці цифри всі є в Генштабі, і вони йдуть так, як і йшли", – зазначив лідер Української держави.

Законопроєкт про мобілізацію

25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

У ньому прописані пропозиції, зокрема, щодо:

  • ротації;
  • вручення повісток, зокрема в електронній формі;
  • обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин;
  • зміни призовного віку з 27 до 25 років;
  • відпусток для звільнених із полону та рекрутингу;
  • базової військової служби.

30 січня уряд повторно вніс до Верховної ради законопроєкт про мобілізацію, військовий облік та проходження військової служби. Документом, зокрема, пропонується змінити порядок її проведення.

Також пропонують запровадити заходи впливу на ухилянтів, які можуть бути застосовані за рішенням суду.

А вже 7 лютого Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію.

Напередодні Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки розпочав розгляд законопроєкту про мобілізацію до другого читання. Він має опрацювати більше ніж 4 тисяч правок.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: