fbpx
Сьогодні
15:57 09 Бер 2024

У США республіканці продовжують розробляти пакет допомоги для України у вигляді кредиту

English version here

Частина Республіканської партії США разом зі спікером Палати представників Майком Джонсоном почали розробку власного варіанту пакета допомоги для України.

Про це пише американське видання NBC News.

У змі повідомили, що спікер Джонсон і голови ключових комітетів Палати представників, що займаються національною безпекою, працюють над розробкою цього пакету.

Він має бути у такому вигляді, який, вони сподіваються, зможе прийняти Конгрес, не відштовхнувши консерваторів-республіканців, які виступають проти подальшого фінансування війни в Україні.

Три джерела повідомили NBC News, що плани перебувають на попередніх стадіях і ще далеко не повністю сформовані. Однак республіканці, які підтримують Україну, хочуть бути готовими взятися за законодавство, щойно 22 березня Конгрес проголосує за фінансування роботи американського уряду.

При цьому питання допомоги Україні може бути перенесене на квітень через те, що наприкінці березня Конгрес піде на заплановану двотижневу перерву.

Як сказали голова комітету Палати представників у закордонних справах Майк МакКо та сенатор Ліндсі Грем, серед пропозицій, які висуваються, є розгляд частини невійськової допомоги для України у вигляді позики.

Такий варіант передбачений саме для фінансової допомоги США, що буде направлена для підтримки уряду України та його довгострокових зусиль з відбудови.

Російські активи, конфісковані урядом США через санкції, також можуть бути використані як застава для позики, сказав МакКол. Він додав, що план також передбачатиме "лояльну систему погашення кредиту для України".

Пропозиція кредитування як частини пакета допомоги США покликана полегшити занепокоєння консерваторів Палати представників. Оскільки вони критикували мільярдну допомогу Україні та заявили, що не підтримуватимуть подальшого фінансування без "довгострокового плану перемоги у війні".

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем схвалив ідею кредитної допомоги в інтерв'ю минулого тижня. Він відзначив, що її придумав колишній президент Дональд Трамп. Той опублікував на своєму сайті Truth Social 10 лютого допис, де заявив, що Конгрес не повинен надавати гроші на допомогу будь-якій країні, "якщо це не робиться як позика".

Відповідаючи на питання про ідею кредитної допомоги минулого місяця, радник з національної безпеки президента США Джейк Салліван сказав, що "позика можлива у зовнішній допомозі". Проте припустив, що Україна не є однією з країн, якій це необхідно.

"Коли ви маєте справу з країною, яка бореться за своє життя, як Україна… розмови про кредити замість надання необхідного вливання готівки лише погіршать економічні проблеми цієї країни", — сказав він, додавши, що стабільна Україна "є в фундаментальних інтересах національної безпеки Сполучених Штатів".

Однак представник влади США, знайомий із позицією Білого дому, сказав NBC News 8 березня, що "певна допомога краща, ніж її відсутність, але це не ідеальний спосіб її надання. … Попросити країну взяти на себе десятки мільйонів доларів боргу, який вони не можуть дозволити собі виплатити, — це рецепт для значного тягаря, що завдасть Україні довготермінової шкоди та може призвести до економічної кризи в майбутньому".

Пакет допомоги іноземним державам, прийнятий Сенатом в лютому, "все ще є найкращим шляхом вперед", сказав чиновник. При цьому зазначив, що спікер Джонсон був проінформований директором ЦРУ минулого тижня і тому "добре знає, наскільки жахливою є ситуація зараз в Україні".

За словами двох джерел, якщо Палата представників відкладе законопроєкт про іноземну допомогу до квітня, республіканці встигнуть завершити кілька ключових праймеріз. А це може вивільнити додаткову підтримку Республіканської партії для фінансування України.

Що відомо про розгляд законопроєкту надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайвані

Нагадаємо, що США вже кілька місяців не можуть схвалити нове фінансування допомоги Україні. Через це постачання озброєння нашим захисникам від американців призупинено.

Однак 13 лютого, Сенат США схвалив законопроєкт з допомогою Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, для України передбачено понад 60 млрд доларів.

Варто додати, що спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки республіканець Майк Джонсон розкритикував законопроєкт Сенату США про допомогу Україні та Ізраїлю за відсутність заходів, які могли б зупинити рекордний потік мігрантів через кордон США та Мексики.

Пізніше конгресмен-республіканець Браян Фітцпатрік представив інший двопартійний документ, який він назвав компромісним, включивши до нього питання кордону. Законопроєкт передбачає скорочене фінансування в порівнянні із сенатською версією. Зокрема, в цьому документі для України виділяється $47 млд.

27 лютого президент США Джо Байден зустрівся із лідерами Конгресу США щодо питання допомоги Україні й наголосив, що бездіяльність Конгресу спричинила жахливі наслідки.

А 7 березня, Глава Білого дому виступив зі зверненням до Конгресу, під час якого, зокрема, згадав війну росії проти України та вчергове закликав надати Києву додаткове фінансування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: