fbpx
Сьогодні
15:45 19 Вер 2023

Український прем'єр запропонував трьом країнам-сусідкам компроміс щодо експорту зерна

Фото: Урядовий портал

Кабінет Міністрів пропонує Польщі, Угорщині та Словаччині компромісний сценарій щодо експорту українського зерна.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пише Рубрика.

"Наш уряд пропонує ЄС та країнам-сусідам компромісний сценарій. Ми вже представили Європейській комісії план дій щодо контролю за експортом 4 груп агротоварів з України", – написав очільник українскього Уряду.

Як зауважив Шмигаль, запропонований механізм контролю допоможе запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах ЄС.

"Зокрема, плануємо ухвалити постанову, яка передбачає, що товари, які йдуть в режимі експорту до 5 держав-сусідів, будуть отримувати верифікацію та погодження від українського Міністерства економіки", – повідомив прем'єр.

Інакше, Україна продовжить позиватися у Світову організацію торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через односторонні обмеження на імпорт української агропродукції.

Також Україна починає антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері на основі статистики 2023 року.

"Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн", – наголосив український очільник Уряду.

Шмигаль також підкреслив, що продовження блокування вдарить по економіці України.

"Росія щодня атакує наші порти, нищить інфраструктуру, елеватори, атакує аграрні підприємства, мінує поля. Подальше блокування нашого аграрного експорту країнами-сусідами вдарить по українській економіці, фінансах, податкових надходженнях та робочих місцях. Таке блокування також зіграє на руку російському плану влаштувати чергову світову продовольчу кризу", – додав він.

Що відбувається навколо експорту українського зерна до ЄС

Як відомо, Європейська комісія вирішила не продовжувати обмеження щодо української продукції, які мали тривати до 15 вересня.

Натомість Україна зобов'язалася затвердити контроль за експортом чотирьох груп товарів — пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику, — щоб запобігти ринковим спотворенням у сусідніх країнах.

Однак, це все одно не влаштувало Угорщину, Польщу та Словаччину. Вони втрьох оголосили, що попри рішення Єврокомісії односторонньо продовжують заборону на імпорт українського зерна.

Унаслідок цього в Мінекономіки України зауважили, що будуть судитися з цими трьома країнами.

Своєю чергою, дві країни підтримали рішення Єврокомісії:

  • Румунія погодилася з компромісом Єврокомісії та заявила, що очікує від України презентації плану дій щодо заходів контролю за експортом зернових.
  • Парламент Болгарії також зняв заборону на імпорт українського зерна, через що у країні почалися протести фермерів.

Як зазначили в Мінекономіки України:

  • Словаччина просто продовжила попередню заборону ЄС на чотири групи товарів,
  • Польща ввела додаткові заборони на українське борошно та корми,
  • Угорщина пішла ще далі, заборонивши 25 продуктів, про які раніше мова не йшла, зокрема м'ясо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: