fbpx
Сьогодні
14:43 31 Січ 2024

Єврокомісія запропонувала ще на рік скасувати мита для товарів з України, однак будуть деякі обмеження

English version here

Європейська комісія офіційно запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС, та все-таки включила туди запобіжники для аграрної продукції, як того вимагали декілька країн Євросоюзу.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише ЄП.

Як зазначають у виданні, для України Європейська комісія пропонує продовжити пільгові умови торгівлі з призупиненням імпортних мит і квот ще на один рік. Це має забезпечити підтримку української економіки в умовах війни.

Водночас у пропозицію включили "посилений запобіжник" для захисту інтересів європейських аграріїв.

"З цією метою, і зважаючи на значне зростання імпорту деякої аграрної продукції з України до ЄС у 2022-2023 роках, поновлені автономні торговельні заходи містять посилений механізм запобіжників. Це дозволяє швидке реагування у разі значних викривлень на ринку ЄС чи ринку однієї з країн-членів", – пояснюють у комюніке.

Для трьох видів продукції, а саме м'яса птиці, яєць та цукру – передбачається механізм "екстреного гальмування", щоби "стабілізувати імпорт на рівні середніх обсягів імпорту у 2022-2023 роках". Це означає, що у разі перевищення даних обсягів імпорту будуть починати діяти імпортні тарифи.

У цій же пропозиції Єврокомісія пропонує ще на рік продовжити призупинення мит на імпорт з Молдови.

Пропозицію далі має розглянути Європарламент і Рада ЄС.

Як ми раніше писали, новий проєкт угоди про торговельні пільги між Україною і ЄС, яку Єврокомісія має намір продовжити до 6 червня наступного року, передбачає обмеження на експорт на європейський ринок українського цукру, м'яса птиці та яєць.

Що відомо про пільговий режим торгівлі ЄС з Україною

Нагадаємо, пільговий режим торгівлі ЄС з Україною діє з 4 червня 2022 року і продовжувався у 2023 році.

У вересні Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, а Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Однак через невдоволення фермерів ЄС на кілька місяців 2023 року запроваджував тимчасові обмеження для деяких видів агропродукції. А окремі країни, зокрема Польща, продовжили їх і після скасування на рівні Євросоюзу, в односторонньому порядку.

Окрім того, раніше у Європейській комісії зазначили, що не бачать значних негативних наслідків від українського агроекспорту для європейських ринків.

Однак міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що для українських товарів польсько-український кордон не буде відкрито, а ембарго на їх експорт до Польщі буде безстроковим.

Варто додати, що термін дії поточного продовження режиму торгівлі без мит і квот для України спливає 5 червня 2024 року, для Молдови – 24 липня 2024 року.

У Єврокомісії зазначають, що загальний імпорт з України до ЄС з жовтня 2022 до жовтня 2023 року зріс сягнув 24,3 млрд євро, тоді як на жовтень 2021 сягав 24 млрд євро.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: