fbpx
Сьогодні
19:26 05 Бер 2024

До ініціативи Чехії щодо закупівлі 800 тисяч снарядів для України долучиться Франція

English version here

Фото: Instagram prezident_pavel

Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про приєднання країни до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для Збройних сил України та пошуку фінансування проєкту.

Про це він заявив у Празі на спільній з президентом Чехії Петром Павелом пресконференції, передає Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

"Ми будемо звертатися до третіх, неєвропейських країн із проханням надати ресурси для задоволення короткострокових потреб України в боєприпасах", – заявив французький лідер.

Він нагадав, що ініціатива полягає "у пошуку боєприпасів там, де вони є, і сумісні з обладнанням, яке ми доставили".

"І ми розпочали роботу, яку раніше, скажімо, проводили окремо. Це більш ефективна форма співпраці. Тому ми це підтримуємо і готові долучатися", – заявив Макрон.

За його словами, з огляду на потреби України європейські країни мають вийти за рамки того, що є в наявності.

"Наші міністри продовжать цю роботу сьогодні по обіді", – додав Макрон.

Стосовно фінансування закупівлі боєприпасів він зауважив, що "це може бути двостороння мобілізація, може бути співпраця з третіми сторонами, двостороннє фінансування, а також європейське фінансування, з Європейського фонду миру, яке може бути мобілізоване для підтримки цієї ініціативи".

Президент також заявив, що позиція Франції щодо заморожених російських активів однозначна:

"Ми повністю підтримуємо пропозицію оподатковувати прибутки від активів, що становить від 3 до 5 мільярдів євро на рік".

Водночас Франція проти того, щоб робити "те, що заборонено міжнародним правом", наголосив Макрон, говорячи про використання самих заморожених коштів.

При цьому, додав він, Франція підтримує пропозицію "більш інноваційного європейського фінансування", запропоновану прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас.

Що відомо про ініціативу Чехії щодо пошуку боєприпасів для України

17 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна ідентифікувала 500 000 снарядів калібру 155 мм та 300 000 снарядів калібру 122 мм, які можуть бути доставлені протягом кількох тижнів, якщо гроші будуть доступні.

Зі слів Павела, Чехія могла б здійснити передачу снарядів за лічені тижні, якщо заручиться фінансуванням від США, Німеччини, Швеції та інших.

Відомо, що до ініціативи Чехії приєдналися:

Загалом закупівлю боєприпасів для України за межами Європи підтримують 15 країн.

Варто додати, що протягом минулих місяців Європейський Союз значно наростив виробництво боєприпасів та доведе цю спроможність до 1 млн боєприпасів на рік вже у березні поточного року і до 2 млн – у 2025 році.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: