fbpx
Сьогодні
11:46 22 Лют 2024

Канада виділить $23 мільйони на боєприпаси для України та вивчає можливість передачі списаних авіаракет

English version here

Канада приєднається до ініціативи Чехії і виділить 30 млн канадських доларів (близько 23 млн дол. США) на закупівлю боєприпасів для України поза межами НАТО. Також Оттава досі вивчає, наскільки корисними будуть для України списані авіаракети CRV7 та як безпечно транспортувати їх.

Про це повідомляє Рубрика із посиланням на  CBC News та міністра оборони Канади Біла Блера.

"Канада дала зрозуміти свою готовність підтримати ініціативу Чеської Республіки з термінової відправки десятків тисяч артилерійських боєприпасів із різних держав до України. Хоча деталі ще обговорюються, джерела з оборонної сфери стверджують, що федеральний уряд може виділити на втілення плану до 30 млн дол", – йдеться у матеріалі.

Президент Чехії Петр Павел під час міжнародної безпекової конференції у Мюнхені оголосив, що домовився із Данією, Нідерландами й Канадою про об'єднання зусиль із пошуку необхідного Україні обладнання й боєприпасів по всьому світу. За його словами, Чехії уже вдалося знайти 800 тис. необхідних артснарядів, але для їх передачі Україні Прага потребує фінансової підтримки партнерів.

Міністр оборони Канади Біл Блер підтвердив, що уклав із Чехією меморандум про взаєморозуміння стосовно сприяння у закупівлі боєприпасів, але він не надав жодних деталей угоди.

"Союзники Канади побоюються, що Оттава може погодитися інвестувати у боєприпаси через Чехію, водночас відмовляючись нарощувати власні потужності із виробництва зброї", – стверджує CBC News.

Зазначимо, що Канада досі не уклала з власними виробниками артилерійських снарядів угод про збільшення виробництва, оскільки це вимагає модернізації підприємств, на що знадобиться щонайменше три роки й близько 300 млн дол. США з державного бюджету.

На переконання канадських посадовців, довготерміновий попит на артснаряди у світі буде недостатнім, аби окупити подібні інвестиції.

Також Канада досі вивчає, наскільки корисними будуть для України списані авіаракети CRV7 та як безпечно транспортувати їх.

За словами , Канада розглядала можливість передачі цих ракет Україні ще на початку повномасштабного вторгнення, "але на той час можливості України використати їх були вкрай обмеженими".

"Утім, згодом ми побачили, що українці знайшли геніальні способи застосування інших технологій, зокрема дронів, що, можливо, зробить ці боєприпаси корисними для них", – сказав Блер.

Він зазначив, що встановивши це, канадці "негайно розпочали процес визначення того, чи боєприпаси досі справні, і як їх можна безпечно транспортувати".

"Ми працюємо із українцями й нашими союзниками, аби упевнитися, що ці ракети можна з користю використати. Ця робота триває настільки швидко, наскільки можливо, адже потреба – нагальна", – підсумував міністр.

Міністерство оборони Канади повідомило, що вони розглядають ці ракети як частину можливого майбутнього пакета військової допомоги, проте не всі ракети мають боєголовки. Все ж Україна закликає Канаду якомога швидше передати їй ці боєприпаси. Цю позицію підтримує і канадська опозиція.

Що відомо про допомогу Канади

Попри те, що Канада розташована далеко від України, американська країна разом з США підтримала українців у загарбницькій війні, яку розв'язала росія.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Канада виділила понад 9,7 млрд доларів фінансової допомоги Україні, включно з 2,4 млрд доларів військової підтримки.

Як повідомлялось, у межах військового пакету допомоги Канада планує передати Україні 800 безпілотників SkyRanger R70 на загальну вартість 95 млн доларів.

Нагадаємо, 14 лютого стало відомо, що Канада виділить 60 млн канадських доларів (близько 44 млн доларів США) на оборону України.

Зокрема, країна надавала танки Leopard 2, системи протиповітряної оборони, артилерію до бронетехніки та боєприпаси. Окрім того, 200 броньованих машин Senator, які раніше Канада обіцяла передати Україні, вже вироблені.

Українські військові також вже отримали партію новітніх броньованих автомобілів.

З моменту незаконної окупації Криму росією у 2014 році Канада запровадила санкції проти понад 2600 фізичних та юридичних осіб.

А наприкінці жовтня представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих країною-агресоркою українських дітей.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: