fbpx
Сьогодні
22:47 04 Бер 2024

Литва долучиться до чеської ініціативи із закупівлі та передачі Україні боєприпасів

Фото: Defense Express

Литва прийняла рішення долучитися до ініціативи Чехії щодо придбання та передачі Україні артилерійських боєприпасів поза межами Європейського союзу.

Про це заявила прем'єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте під час телефонної розмови з чеським колегою Петром Фіалою, повідомляє Рубрика з посиланням на пресслужбу литовського уряду.

"Це дуже важлива ініціатива, особливо в цей період, коли постачання боєприпасів в Україну сповільнилося", – зазначила Шимоніте.

Вона не розповіла, у який спосіб Литва допомагатиме в чеській ініціативі та яку суму готова на це пожертвувати.

Водночас литовський прем'єр наголосила, що її країна продовжуватиме підтримувати усі формати допомоги, які підвищуватимуть здатність України ефективно захищатися від російської агресії.

Що відомо про ініціативу Чехії щодо пошуку боєприпасів для України

17 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна ідентифікувала 500 000 снарядів калібру 155 мм та 300 000 снарядів калібру 122 мм, які можуть бути доставлені протягом кількох тижнів, якщо гроші будуть доступні.

Зі слів Павела, Чехія могла б здійснити передачу снарядів за лічені тижні, якщо заручиться фінансуванням від США, Німеччини, Швеції та інших.

Відомо, що до ініціативи Чехії приєдналися:

Загалом закупівлю боєприпасів для України за межами Європи підтримують 15 країн.

Варто додати, що протягом минулих місяців Європейський Союз значно наростив виробництво боєприпасів та доведе цю спроможність до 1 млн боєприпасів на рік вже у березні поточного року і до 2 млн – у 2025 році.

До того ж нещодавно повідомлялося, що українські військові збираються отримати першу партію із сотень тисяч 155-мм артилерійських снарядів у рамках міжнародних зусиль з пошуку боєприпасів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: