fbpx
Сьогодні
13:59 27 Лют 2024

Розпізнати пропаганду: в столиці Німеччини представили книжку "Україна в фокусі"

Фото: Ольга Танасійчук

У Берліні в понеділок, 26 лютого, презентували книжку "Ukraine im Fokus: Propaganda erkennen, Fakten verstehen" ("Україна в фокусі, розпізнати пропаганду, зрозуміти факти".

Про це повідомляє Укрінформ, передає Рубрика.

Видання присвячено тому, яку росія розповсюджує дезінформацію про Україну. Це не черговий "підручник з історії", це свого року "посібник", у якому зібрані дані, факти, аргументи німецьких і українських експертів, які можуть стати в нагоді в дискусіях, діалогах для спростовування російських наративів.

Фото: Ольга Танасійчук

"Ми сподіваємося, що зможемо "достукатися" також до тих, які не впевнені, хто не до кінця визначилися; які лише зараз дізналися про Україну, почули, що там іде війна, аде до кінця не розуміють причини цього масштабного кривавого конфлікту", – пояснила мету книжки одна з видавців, політолог Наталія Пригорницька (Альянс українських організацій).

Вона визнала, що пояснити щось таким людям – виклик. З ними треба говорити напряму.

Подібні книжки, де факти викладаються простою мовою, можуть зіграти "просвітницьку" роль. Отже, автори сподіваються, що за нинішнім виданням будуть наступні. Українці, які наразі перебувають у Німеччині у великій кількості, також доносять правду до простих німців.

Фото: Ольга Танасійчук

На презентації одна зі співавторок книжки, Ребекка Гармс з погляду ексдепутатки Європарламенту, наприклад, дорікнула тим, зокрема, в Німеччині, хто закидає Україні те, що вона, мовляв, хоче пройти "скорочений" шлях до членства в ЄС, отримати якусь "знижку" і нагадала про те, як довго Україна насправді прагне цього, як давно вона до цього готова, ба більше – яку високу ціну зараз платить за це.

"Шлях буде довшим, ніж українцям хотілося б", – визнала Гармс.

Але вирішальним, за її словами є те, що члени ЄС наразі мають бути "набагато активними" в підтримці країни, які прагнуть членства.

Співавторами збірки стали 12 експертів, які спростовують російські наративи, які використовуються пропагандою найчастіше. Видали її Наталія Пригорницька та Катерина Павлова.

Як повідомляла Рубрика, раніше у Києві презентували книгу українського та американського історика, професора кафедри української історії в Гарвардському університеті, члена Українського ПЕН та наукової ради "Українського історичного журналу" Сергія Плохія "Російсько-українська війна: повернення історії". Книга увійшла до рейтингу найкращих видань 2023 року за версією The Telegraph.

Тако повідомлялось, що до навчальної програми з української літератури включили оповідання українського письменника й військовослужбовця Павла Вишебаби "Марсіани".

Окрім того, в Австрії вийшла друком німецькомовна книга "Війна Росії проти України: Що це таке? Факти та перспективи" авторства українки Оксани Ставру. Книга рекомендується для читання в австрійських школах.

Нагадаємо, фахівці дослідили вплив повномасштабного вторгнення на читання українців. Кількість українців, які почали читати щоденно, збільшилась.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: