fbpx
Сьогодні
22:57 05 Січ 2024

В Україні цьогоріч надрукують понад 37 тисяч підручників шрифтом Брайля: у чому рішення 

Фото: з відкритих джерел

У 2024 році в Україні понад 37 тисяч примірників підручників надрукують шрифтом Брайля.

Про це розповіла з нагоди Всесвітнього дня абетки Брайля перша леді України Олена Зеленська, пише Рубрика.

У чому проблема?

Інтеграція та адаптація осіб із спеціальними освітніми потребами неможлива без доступу до якісної освіти, яка повинна бути забезпечена сучасними навчальними матеріалами.

Учні з порушеннями зору стикаються з рядом проблем, які виникають через недостатнє забезпечення їх сучасними підручниками, навчальними та наочними матеріалами тощо. 

Яке рішення?

Тому цьогоріч в Україні буде випущено велику партію підручників шрифтом Брайля.

Понад 37 тисяч примірників підручників надрукують шрифтом Брайля.

Як це працює?

"30 тисяч підручників, надрукованих шрифтом Брайля, у 2023 році виготовили для українських школярів. Шість крапок, комбінації яких утворюють літери й цифри, люди з порушеннями зору читають на дотик. І безумовно, ця опція має бути доступна нашим школяркам і школярам. У 2024 році надрукують понад 37 тисяч примірників підручників шрифтом Брайля", — йдеться у повідомленні.

Загалом для українських учнів, які мають порушення зору, такі підручники виготовлятимуть на регулярній основі.

Це відбувається в межах флагманського проєкту "Освіта для всіх", який Міністерство освіти і науки реалізує на виконання Національної стратегії зі створення безбарʼєрного простору в Україні.

До адаптації підручників залучили експертів зі спеціальної педагогіки, які мають професійні компетентності та практичний досвід., адже підручник рельєфно-крапковим шрифтом має передавати:

  • графіки,
  • малюнки,
  • формули,
  • карти без зміни змісту й складності навчального завдання,
  • обов'язково містити повний матеріал, без скорочення.

"Шість крапок колись змінили життя людей із порушеннями зору. Нині шість крапок покликані усунути бар'єр в українській освіті, а кількість таких підручників має повністю задовольнити потребу дітей. Бо це і є рівні можливості, за які боремося", – наголосила Зеленська.

Довідка про абетку Брайля

4 січня відзначають Всесвітній день абетки Брайля, в день народження її автора.

Абетку Брайля було створено з метою допомогти незрячим людям. Це особливі тактильні символи, що дозволяють незрячим читати нарівні з іншими людьми.

Нагадаємо, Уряд ухвалив постанову, що зобов'язує держоргани зробити всі сайти доступними відповідно до міжнародних стандартів. Тобто контент на інформаційних ресурсах стане доступніший для людей з порушеннями зору, слуху чи моторики.

Раніше повідомлялось, що із проханням забезпечити інклюзивну відбудову України представники десяти громадських організацій звернулися до центральних та місцевих органів влади, а також представників місцевого самоврядування.

Нагадаємо, Рівненський театр став безбар'єрним і показує вистави для незрячих і людей з порушенням зору.

Окрім того, Рубрика писала, що Lego запустять продаж конструктора із шрифтом Брайля, щоб допомогти дітям із порушеннями зору навчитися читати сенсорний алфавіт.

Також Рубрика повідомляла, що на Офіційному порталі столиці опублікували перелік укриттів, який доступний для людей з порушеннями зору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: