fbpx
Сьогодні
10:16 09 Тра 2024

Лідер Китаю прибув до Угорщини, обговорить Україну та інфраструктуру, - ЗМІ

English version here

Президент Китаю Сі Цзіньпін ввечері в середу прибув до Будапешта після візитів до Франції та Сербії в ході свого європейського турне. Сьогодні, 9 травня, у нього очікуються перемовини із владою Угорщини, а на порядку денного будуть питання війни росії проти України, та інфраструктурні проекти.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Reuters.

Оглядачі зауважують, що китайський лідер в Угорщині може розраховувати на теплий прийом, позаяк ця країна є важливим партнером у торгівлі та інвестиціях, на відміну від інших країн ЄС, які розглядають можливість диверсифікації з КНР та зменшення залежності.

Напередодні у середу Сі Ціньпін написав в проурядовій щоденній газеті Magyar Nemzet, що "розвинув глибоку дружбу" з угорськими політиками, і Угорщина була "мішенню номер один у центрально-східноєвропейському регіоні для китайських інвестицій".

Перед виїздом до Будапешта, Сі Цзіньпін у Парижі спілкувався із президентом Еммануелем Макроном і головою Комісії ЄС Урсулою фон дер Ляйєн, які натиснули на китайського лідера, щоб він забезпечив більш збалансовану торгівлю з Європою та використав свій вплив на Москву, щоб припинити війну РФ проти України.

Зауважимо, перед зустріччю з головою КНР міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив на брифінгу, що питання про Україну буде одним із важливих у порядку денному переговорів у Будапешті.

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-річчя дипломатичних відносин, також підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю, однією з яких може стати масштабний інфраструктурний проект у рамках величезного китайського проекту "Один пояс, один шлях", додав угорський міністр.

Так, подібно до Сербії, Будапешт також є прихильником відповідної китайської ініціативи. План "Один пояс, один шлях" Сі запустив 10 років тому в надії побудувати глобальну інфраструктуру та енергетичні мережі, що з'єднують Азію з Африкою та Європою.

Додамо, що у лютому Китай запропонував Угорщині співпрацю з питань громадської безпеки та правоохоронних органів.

Зазначимо також, що угорський прем'єр Віктор Орбан почав працювати над наближенням своєї країни до Пекіна відразу після приходу до влади в 2010 році. Через приблизно десять років виробники акумуляторів і електромобілів почали перевозити виробництво в Угорщину.

Ставлення Китаю до війни

Китай від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну зайняв нібито нейтральну позицію. Офіційно він не засудив Москву, але заявив, що підтримує суверенітет України.

При цьому Пекін продовжує торгувати з Москвою, а китайські компанії продають Росії деяке озброєння.

Раніше Китай оприлюднив свій "мирний план" для України, але його розкритикували. Також у Китаї виступили за проведення мирної конференції щодо України, але хочуть, щоб на ній були присутні представники Москви.

Президент Володимир Зеленський також заявляв, що Китай відіграє велику роль у світі, тому Україна хоче, щоб ця країна була залучена до формули миру.

Днями, під час перебування в Парижі, китайський лідер Сі Цзіньпін у розмові з президентом Франції Макроном висловився про пошуки "хороших шляхів" завершення війни. А також, за даними The New York Times, він рішуче виступив проти критики Пекіна за тісні відносини з рф на тлі війни з Україною.

Сі Цзіньпін після офіційних переговорів із президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Китай виступає за шлях переговорів та підтримає мирну конференцію, яка об'єднає всі сторони та буде визнана Україною й російською федерацією.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: