fbpx
Сьогодні
Фото 13:28 06 Січ 2024

Була закрита 100 років: у столичному музеї Ханенків відкриють бібліотеку

Фото: пресслужба Музею Ханенків

У колекції музею можна побачити рідкісні видання кінця XIX століття з колекції родини Богдана та Варвари Ханенків.

Про це повідомила директорка музею Юлія Ваганова у своєму інтерв'ю Суспільне Культура.

"У Музеї Ханенків є прекрасна бібліотека. Ця бібліотека за традицією пострадянською була переважно закритою, хоча у 1920-х роках вона була відкритою.

І люди могли приходити й вільно користуватися нею…Ми б хотіли показати окремі частини цієї бібліотеки, зробити її частково публічною, розказати історію цієї бібліотеки", — зазначила директорка закладу.

Музей Ханенків

Фото: пресслужба Музею Ханенків

За її словами, у колекції музейної книгозбірні є:

  • книги від кінця XIX сторіччя з колекції родини Ханенків,
  • цінні екземпляри книжок, надрукованих за радянських часів.
Музей Ханенків

Фото: пресслужба Музею Ханенків

Усі ці книжки належали Варварі та Богдану Ханенкам.

Що відомо про музей Ханенків у Києві

Нагадаємо, що Музей Ханенків або Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвара Ханенків — чинний музей світового мистецтва в Україні, який презентує найзначніші колекції мистецтва Європи, Азії та Давнього світу в Україні.

Музей засновано в 1919 році відповідно до заповіту колекціонера Богдана Ханенка (1917) та дарчої його дружини Варвари на ім'я Всеукраїнської академії наук (1918).

"Серцем" музею є художнє зібрання Богдана та Варвари Ханенків — видатних українських колекціонерів та благодійників кінця 19 — початку 20 століття.

Однією з двох основних будівель музею є особняк родини Ханенків, унікальна пам'ятка історії та архітектури. Зведений наприкінці 19 століття цей дім-палац зберігає неповторну ауру історії. Його фасад та інтер'єри оформлено в стилі "історизм" з використанням художніх рис готики, Ренесансу, бароко, рококо.

Друга будівля музею, розташована поряд, до 1919 року належала родині Сахновських — родичів Ханенків. Тепер в цьому домі розміщено постійну експозицію мистецтва Азії.

Колекція музею включає оригінальні твори живопису європейських майстрів, як-от Пітера Пауля Рубенса та Франсуа Буше. Є збірки скульптури та прикладного мистецтва Європи, колекції красного й ужиткового мистецтва Ірану, Тибету, Китаю та Японії, невеликі збірки мистецтва давнього Єгипту, Греції та Риму.

Нагадаємо, що київський музей Ханенків разом із кіностудією MIR&CO PRODUCTION створили короткометражний документальний фільм "Тіні та стіни" про роботу закладу під час повномасштабного російського вторгнення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: