fbpx
Сьогодні
11:46 17 Лют 2024

Рішення для перемоги: США передали поліції для фіксації злочинів росії в Україні дрони й ДНК-лабораторію

English version here

Фото: МВС

Національна поліція України отримала від Сполучених Штатів Америки новий пакет технічної допомоги для документування воєнних злочинів рф: до нього увійшли автомобілі, дрони, системи наземного лазерного сканування та ДНК-лабораторія.

Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ, пише Рубрика.

У чому проблема?

Прикордонні області країни, починаючи з першого дня війни, постійно потерпають від повітряних та наземних атак російської армії.

Снаряди, БпЛА та ракети влучають у цивільні будинки та інфраструктурні об'єкти, що призводить до руйнувань та на жаль, до поранення та загибелі мирних мешканців.

Першими на місце влучань приїжджають правоохоронці, що задокументували російські злочини. Вони в першу чергу потребують відповідного обладнання для цього, а також максимального захисту

Окрім того, ще початку повномасштабної війни для обробки ДНК необхідно було відправляти зразки на захід України або за кордон, що могло розтягнути процес ідентифікації на роки, однак завдяки мобільним лабораторіям "результат може бути миттєвим".

Яке рішення?

Напередодні у Ситуаційному центрі МВС України відбулася церемонія передачі технічної допомоги США для слідчих підрозділів.

На початку заходу міністр внутрішніх справ Ігор Клименко подякував владі США й особисто Надзвичайному та Повноважному Послу Бріджит Брінк за всеосяжну допомогу Україні упродовж майже двох років повномасштабної війни.

Зокрема він розповів, що за цей час відділ із правоохоронних питань посольства США передав органам системи МВС допомоги на понад 287 млн дол.

США, допомога поліції

Фото: МВС

Своєю чергою Брінк наголосила, що сьогоднішній жест офіційного Вашингтона щодо передачі технічної допомоги є свідченням стійкої підтримки України на шляху до правосуддя та покарання РФ за воєнні злочини.

"Ми надаємо цю допомогу, аби ваші підрозділи якомога безпечніше мали змогу збирати докази та доводити світові ті жахливі злочини, котрі скоює армія РФ на території України. Моя країна високо цінує ваші цінності й від імені президента США я підтверджую нашу всеосяжну підтримку", – підкреслила посол США.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення росії на територію України США надали допомогу слідчим підрозділам Національної поліції на 17 млн дол.

Як це працює?

"Мова йде про 66 автомобілів, 250 дронів, 9 систем 3D наземного лазерного сканування з програмним забезпеченням та ДНК-лабораторію", – зазначили в повідомленні.

Клименко разом із Брінк оглянули передану техніку. Міністр зазначив, що її застосування дозволить якісно та швидко зафіксувати всі злочини росії.

На кшталт, лабораторії швидкісного встановлення ДНК-профілю людини ANDE 6C, якими вже забезпечені усі головні управління Нацполіції, дозволяють встановити ДНК-профіль трохи більш як за півтори години.

"Працівники поліції пройшли відповідне навчання з підготовки спеціалістів-криміналістів для роботи з такими швидкісними лабораторіями встановлення ДНК-профілю. Вже маємо результативні кейси зі встановлення осіб, загиблих внаслідок ракетних ударів Росії по наших містах.

Важливі для нашої роботи й 3D-сканери та безпілотні літальні апарати. Вони використовуються для огляду місць подій та об'єктів, що зазнали руйнувань в результаті ракетних ударів, артилерійських обстрілів та бомбардувань", – підкреслив міністр.

США, допомога поліції

Фото: МВС

Водночас голова Нацполіції Іван Вигівський зазначив, що передана технічна допомога буде відправлена першочергово до прифронтових регіонів, які щоденно перебувають під ворожим вогнем.

Клименко показав послу США роботу Ситуаційного центру МВС щодо збору доказової бази злочинів рф на території України, а також як працівники центру прогнозують майбутні загрози.

"Сьогодні Україна б'ється за справедливість. Ми звільняємо наші землі та рятуємо наших людей. І ми надзвичайно вдячні, що у цій боротьбі за життя ми стоїмо не самі. Маємо потужну підтримку уряду США. Завдячуючи вашій допомозі, даємо окупантам гідну відсіч і знаємо, що в наших силах перемогти", – наголосив очільник МВС.

Нагадаємо, що Уряд затвердив Порядок відбору біологічного матеріалу у членів добровольчих формувань територіальних громад та його зберігання.

Окрім того, Українці, що проживають на цей час за кордоном, для пошуку своїх рідних, що безвісти зникли за особливих обставин можуть здати зразки ДНК за місцем перебування на даний час.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: