fbpx
Сьогодні
16:09 09 Січ 2024

Bring Kids Back UA розробляє механізми повернення українських дітей

English version here

Фото: Depositphotos

Відбулося перше засідання Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA, яка розроблятиме механізми та практичні кроки для повернення українських дітей.

Про це повідомляє Офіс Президента, пише Рубрика.

Засідання проходило у форматі відеоконференції за участі керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

У заході також узяли участь:

  • уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець,
  • радниця – уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук,
  • понад 20 визнаних експертів із захисту прав дітей у контексті збройних конфліктів та високопоставлених фахівців з гуманітарної, юридичної та дипломатичної сфер.

Єрмак подякував співголові Міжнародної групи, відомій юристці з прав людини, громадянських свобод і захисту дітей, директорці Інституту прав людини Міжнародної асоціації юристів баронесі Гелені Кеннеді й учасникам зібрання за підтримку України та її народу під час повномасштабного російського вторгнення та в поверненні незаконно переміщених Росією українських дітей.

"Щонайменше 20 тисяч дітей викрала Росія. І це лише за офіційними даними. Держава-терорист не надає жодної інформації про місце перебування українських дітей жодним міжнародним організаціям чи державам", – наголосив керівник Офісу Президента.

Він наголосив, що Україна має докази жахіть, які переживають українські діти в росії та на тимчасово захоплених рф територіях, зокрема психологічного тиску і "промивання мізків".

Про це свідчать самі діти, яких вдалося повернути в Україну.

"Українські діти в Росії – заручники. Наша місія — зупинити їхні страждання та повернути всіх їх додому", – наголосив Єрмак.

За його словами, оскільки нинішня глобальна система безпеки виявилася неефективною, потрібно створити інструменти, які працюватимуть на повернення дітей.

Саме з цією метою була створена група Bring Kids Back UA, яка сьогодні починає свою роботу.

"Механізми та інструменти, які може запропонувати група, можуть бути використані не лише для припинення страждань в Україні, а й для запобігання подібним ситуаціям у світі в майбутньому", – резюмував керівник ОП.

Група зосередиться на розробці експертних висновків і рекомендацій, щоб запропонувати практичні кроки та механізми для повернення українських дітей.

Також, використовуючи досвід України, члени групи мають працювати над удосконаленням наявної міжнародно-правової бази для запобігання подібним ситуаціям порушення прав дітей у всьому світі.

На переконання Єрмака, досягти цієї мети можливо лише спільними скоординованими зусиллями України й експертного середовища, міжнародної спільноти, тому минулого місяця була утворена Міжнародна коаліція за повернення українських дітей, яка і служитиме платформою для координації зусиль України і держав-партнерів.

Співголова Міжнародної експертної групи баронеса Кеннеді назвала питання повернення депортованих українських дітей надзвичайно важливим. На переконання баронеси, потрібна стратегія реалізації поставлених завдань та координація світу у важливій роботі для повернення українських дітей із Росії, адже в майбутньому ці механізми, досвід України стануть основою для вдосконалення міжнародного права.

"Захоплення дітей, викрадення дітей із сім'ї, з місця, яке вони знають, щоб позбавити їх відчуття приналежності до народу, їхньої ідентичності, – це надзвичайно руйнівна річ для народу. Тож, окрім бомбардувань, ви переживаєте викрадення вашої молоді. І я думаю, що саме тому більшість світу співчуває вам", – сказала Кеннеді й додала, що багато країн готові долучитися до розробки дієвих механізмів.

Як наголосив Лубінець, міжнародна спільнота, зокрема ця робоча група має змусити росію дотримуватися конвенції щодо захисту прав дитини й норм міжнародного гуманітарного права.

Він зазначив, що росія часто не надає жодної інформації про місце перебування неповнолітнього громадянина України, і потрібно багато часу на те, щоб довести, що це справді українська дитина.

За словами омбудсмена, інколи вдається повернути дитину завдяки скликанню Україною спеціального засідання Ради безпеки ООН, інколи – з допомогою рідних, які наважилися поїхати до Росії й забрати своїх дітей, або за сприяння посередників, зокрема Катару. Також результативною є допомога UNICEF.

"Ми готові долучати будь-кого з міжнародних посередників, хто справді може показати результат: допомогти нам привезти українську дитину з території РФ на територію України. Ми точно не будемо відмовлятися від жодних ініціатив, від жодних посередників", – заявив Лубінець.

Як очікується, напрацювання Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA відіграватимуть важливу роль у визначенні пріоритетів і напрямів діяльності Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, утвореної на початку грудня 2023 року, установча зустріч якої відбулася в Києві.

Що відомо про депортації дітей на ТОТ і в росію

Нагадаємо, з початку повномасштабної російської агресії військові ворожої армії вивозять українських дітей в рф та підконтрольні їм території. В Україні створили мапу таборів, в які направляють дітей.

Як повідомлялось, на тимчасово окупованих територіях України російські загарбники посилюють примусове насадження російської агресивної ідеології.

Окрім того, національний спротив повідомляє, що на тимчасово захоплених територіях російські окупанти затримують дітей, аби тиснути на їхніх батьків.

Також повідомлялось, що росіяни вербують кримських школярів до "Юнармії".

Як повідомив  омбудсмен Лубінець, що офіційно підтверджена депортація понад 19,5 тисячі українських дітей.

Станом на 28 грудня Україна підтвердила незаконне вивезення 19 546 дітей.

4 січня, російський диктатор володимир путін підписав наказ, який дозволить надавати українським дітям російське громадянство. Громадянство надаватимуть, щоб депортованих українських дітей "юридично не залишилося в рф".

Нагадуємо, у разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: [email protected];
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;
  • за телефоном: 044 299 74 08.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви "Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини" на сайті "Діти війни".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: