fbpx
Сьогодні
11:22 15 Вер 2023

Нідерланди нададуть Україні тести ДНК для ідентифікації викрадених рф дітей: у чому рішення

English version here

Фото: Гвара Медіа

Нідерланди планують поставити Україні набори для експрес-тестів ДНК, щоб українські діти, викрадені країною-агресоркою, могли бути якнайшвидше ідентифіковані та возз'єднані з родинами.

Про це йдеться в пресрелізі, який було надіслано журналістам пресслужбою міністра закордонних справ Нідерландів, повідомляє Укрінформ.

У чому проблема?

За офіційними даними української влади, станом на 31 серпня 2023 року, з 24 лютого 2022 року з України до росії депортували 19 546 дітей.

Також відомо, що в російській федерації вже усиновили 386 українських дітей, яких незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій окупанти.

Міністр закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот зробила у четвер заяву, під час зустрічі з Уповноваженим Верховної ради з прав людини Дмитром Лубінцем та Уповноваженою Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'єю Герасимчук:

"Росія викрала тисячі українських дітей після вторгнення в Україну. Це свідома тактика безпрецедентної жорстокості, яка руйнує сім'ї", – сказала міністр закордонних справ Нідерландів.

Яке рішення?

"Нідерланди хочуть поставити в Україну набори для експрес-тестів ДНК, щоб діти, викрадені росією, могли якнайшвидше бути ідентифіковані та возз'єднані з їхніми родинами в Україні", – йдеться у повідомленні пресслужби міністра закордонних справ Нідерландів.

Міністр закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот зазначила:

"Ці діти не мають бути забуті. Вкрай важливо, щоб вони возз'єдналися зі своїми сім'ями. Нідерланди можуть допомогти Україні в цьому, надавши набори для аналізу ДНК".

Як це працює?

За допомогою таких тестів можна буде брати зразки ДНК у дітей, яких вдалося повернули з Росії. Внісши зразки до спеціальної бази даних ДНК, українська влада зможе швидше зіставляти дані дітей із даними членів їхніх сімей.

Зазначається, що використовуючи набори для експрес-тестів ДНК, мобільним ДНК-лабораторіям потребуватимуть лише дві години, щоб провести аналіз ДНК дітей, яких повертають в Україну.

Звичайні лабораторії ДНК наразі не мають достатньої потужності для проведення великої кількості тестів ДНК, необхідних для возз'єднання родин.

Завдяки проєкту возз'єднання ДНК" Україна також може зібрати докази щодо викрадення дітей, що дозволить переслідувати цей воєнний злочин у судах, зокрема в Міжнародному кримінальному суді (МКС).

У консультації з країнами, включаючи Німеччину та Україну, Нідерланди розробляють ініціативи щодо боротьби з викраденням дітей у всьому світі. Нідерланди вже порушували це питання на різних багатосторонніх форумах, а також заохочують до встановлення фактів неупередженими міжнародними комітетами з розслідування, наприклад, через Організацію з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Нідерланди також виступають за внесення до списку санкцій ЄС осіб, причетних до викрадення українських дітей. Боротьба з безкарністю винних у цих незаконних депортаціях є пріоритетом для Нідерландів.

Під час пресконференції свої історії повернення діти розповідали журналістам у супроводі уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця та уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'ї Герасимчук.

Зауважимо, що вже сьогодні відбудеться зустріч керівництва Міжнародного кримінального суду (МКС) зі звільненими з російської неволі дітьми.

Нагадаємо, 14 вересня у Києві відкрився офіс Міжнародного кримінального суду. До польового приміщення суду переміститься штат МКС, який працює в Україні з травня 2023 на ротаційній основі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: