fbpx
Сьогодні
15:29 25 Січ 2024

Війська рф почали використовувати гранати з отруйними речовинами, які вбивають за 5 хвилин

English version here

Фото: t.me/militarymediacenter

На фронті російська армія почали частіше використовувати хімічну зброю, зокрема, новий вид гранат з отруйними речовинами.

Про це інформує Рубрика з посиланням на представника Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки капітана Андрія Рудика під час брифінгу в Military Media Center.

"У грудні вперше зафіксовано застосування гранати РГ-Во. Ця граната містить хлорацетофенон – речовина задушливої дії, заборонена Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів", – розповів Рудик.

Фото: t.me/militarymediacenter

У Центрі досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки припускають, що в разі потрапляння в приміщення або бліндаж достатньо п'яти хвилин, аби вбити там людей.

Досліджений зразок виготовлений у 2023 році на заводі, який працює ще з часів Радянського Союзу.

"Таким чином, у 2017 році Росія збрехала про виконання взятих на себе зобов'язань відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року. Згідно з якою мала знищити саму зброї та виробничі потужності, де вона виготовлялася", – наголосив представник Центру.

Фото: t.me/militarymediacenter

Він припускає, що зараз росія намагається вивчати реакцію світової спільноти, аби згодом розширити номенклатуру використання хімічної зброї.

Варто зазначити, що лише у грудні 2023 року було зафіксовано 81 такий випадок використання газових гранат.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення відомо про 626 випадків хімічних атак проти українських захисників.

Нагадаємо, українські військові, які відбивають російську агресію у Запорізькій області, стикнулися із новою загрозою – використанням окупантами отруйного газу як зброю.

Співробітник української розвідки на умовах анонімності повідомив, що росіяни використовують різновид CS – сльозогінний газ, який використовується під час масових заворушень і може тимчасово вивести людину із ладу через подразнення очей, носа, легенів та шкіри.

Зазначається, що Конвенція ООН про заборону хімічної зброї забороняє використання засобів боротьби із масовими заворушеннями під час війни.

Ситуація на фронті 

Як повідомили у військовому командуванні, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 району зосередження особового складу противника.

За даними Генштабу, ЗСУ відбили 7 атак противника на Бахмутському напрямку, продовжили заходи щодо розширення плацдарму на Херсонському напрямку. Авіація завдала ударів по 6 районах зосередження особового складу противника.

Як повідомив  командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський, минулої доби, 24 січня, на Таврійському напрямку українські воїни знищили або нейтралізували 200 російських літальних безпілотних апаратів.

Загалом втрати російських військ з початку повномасштабного вторгнення в живій силі вже склали близько 379610 солдатів. 

Нагадаємо, в Інституту вивчення війни вважають, що російсько-окупаційні війська намагаються компенсувати удари українських безпілотників, щоб вийти з позиційної війни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: