fbpx
Сьогодні
20:23 19 Чер 2023

В Україні затвердили порядок відбору ДНК у добровольців: для чого це рішення

Фото: GettyImagеs

Уряд затвердив Порядок відбору біологічного матеріалу у членів добровольчих формувань територіальних громад та його зберігання.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на постійного представника КМУ у ВРУ Тараса Мельничука.

У чому проблема?

Знайти зниклих безвісти можна за допомогою ДНК-експертизи. Зразки для дослідження відбираються у лише батьків чи дітей зниклої людини.

Зразки відбираються і молекулярно-генетична експертиза проводиться лише за постановою слідчого.

Експертиза проводиться за рахунок держави.

Взяти зразки можуть у відділеннях судово-медичної лабораторії за дорученням слідчого, який вносить відповідне клопотання до суду.

Надалі за рішенням суду перевірять та встановлюють наявності/відсутності збігу ДНК.

У разі виявлення збігів, про це інформується орган, який призначив експертизу та проводить досудове розслідування та родичів загиблої особи.

Провести ДНК-експертизу для пошуку загиблих за власним бажанням неможливо.

Яке рішення?

В Україні планують відбирати ДНК-матеріали у військовослужбовців, правоохоронців і членів добровольчих формувань територіальних громад. Дані будуть зберігати в особовій справі.

Нагадаємо, Україна закупила обладнання для відбору, оцифрування та зберігання ДНК-зразків військовослужбовців.

"Під час війни це дуже важливо. Генетичний матеріал усіх захисників повинен зберігатися в єдиній базі…", — йдеться у повідомленні Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Як це працює?

За його словами, було доручено обласним та Київській міській державним адміністраціям (військовим адміністраціям) забезпечити організацію відбору біологічного матеріалу у членів добровольчих формувань територіальних громад. Це необхідно зробити протягом двох місяців з дня набрання чинності відповідним Порядком.

Як повідомлялося, Україна вперше стала використовувати у воєнний час мобільні лабораторії для ідентифікації загиблих, які здатні обробляти зразки ДНК за півтори години. Раніше на такі аналізи могли піти роки.

Україна в травні отримала від Франції другу мобільну лабораторію ДНК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: