fbpx
Сьогодні
22:22 10 Лют 2024

Військова підтримка України не повинна мати обмежень, – голова міноборони Нідерландів

English version here

Фото: Офіс Президента

Не повинно бути жодних обмежень, коли мова йде про військову допомогу Україні. Від цього також залежить безпека Нідерландів.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на міністра оборони Нідерландів Кайсу Оллонгрен в радіопрограмі NOS Met het Oog op Morgen.

"Коли мова йде про зброю, звичайну зброю, навчання та запчастини, як на мене, не повинно бути жодних кордонів", – заявила міністр та наголосила на важливості продовження надання допомоги Україні.

За словами міністерки, важливо підтримувати Україну й далі.

"Я думаю, що ми еволюціонували в тому, як ми це робимо. Ми почали постачати (зброю. – Ред.) з власних складів, а тепер ми робимо це у співпраці з іншими країнами та галузями, тому що нам також потрібно було підтримувати наші запаси", – додала вона.

Оллонген підкреслив, що від військової підтримки України виграє не лише сама вона, але й безпека Нідерландів, позаяк і вона – хоча є членом ЄС і НАТО – вже не застрахована від повномасштабної війни.

Зокрема вона розкритикувала одного з депутатів Нідерландів, який минулого тижня в Палаті представників заявив, що підтримка України є провокацією для Росії.

"Це звук, який хоче чути Кремль. Ми повинні бути чесними щодо цього. Коли ви говорите: "Захід провокує Росію", це точно відлуння того, що також говорить Путін (Володимир Путін, диктатор, – ред.). Це неправдиве уявлення", – відзначила Оллонгрен.

Варто зазначити, що з початку повномасштабного російського вторгнення Нідерланди надали Україні військової підтримки на суму 2,63 мільярди євро. Сюди входять бойові машини, системи протиповітряної оборони, винищувачі F-16 і боєприпаси, а також польові ліжка і комп'ютери.

Допомога від Нідерландів для України

Нідерландський уряд на наступний рік заклав для України 2 мільярди євро військової підтримки:

  • 295 мільйонів євро як внесок до Європейського фонду миру,
  • 89 мільйонів євро на правосуддя,
  • три мільйони євро на невійськову кіберпідтримку.

Окрім того, на початку листопада Оллонгрен після візитів до Харкова та Києва пообіцяла виділити Україні 500 мільйонів євро на боєприпаси.

Також Нідерланди вже виділили 9 мільйонів євро на спроможності для Офісу Генерального прокурора та судової влади України.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України

А в листопаді перші F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, на засіданні Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн" 23 січня до ІТ-коаліції приєдналася ще одна країна – Нідерланди.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: