fbpx
Сьогодні
16:29 05 Лют 2024

Нідерланди планують передати Україні додаткові шість винищувачів F-16

English version here

Фото: twitter

Нідерланди передадуть Україні на шість винищувачів F-16 більше, ніж планувалося спочатку. До 18 літаків додадуть шість бортів, які планувалися на продаж.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на уряд Нідерландів.

 

У  2021 році Нідерланди уклали угоди з міжнародною компанією Draken International про продаж 12 літаків F-16. За допомогою цих літаків Draken мав розширити свій флот літаками четвертого покоління — компанія хоче конкурувати за замовлення та тендери. Однак цей продаж не відбувся, після чого Нідерланди запропонували Draken купити у майбутньому 6 літаків F-16. Це мали погодити після ухвалення умов продажу. Та врешті обидві сторони прийшли до висновку, що продаж і постачання цих F-16 не відбудуться в короткостроковій перспективі.

Тож тепер до 18 винищувачів F-16, які готуються для передання Україні, додадуться 6 літаків. Решта 18 літаків призначені для навчального центру F-16 в Румунії.

Також про передачу додаткових винищувачів повідомила у соцмережі Х міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

"Міністерство оборони Нідерландів готує для постачання в Україну ще 6 винищувачів F-16. Таким чином ідеться про загальну кількість 24 F-16. Перевага України в повітрі має важливе значення для протидії російській агресії", – зазначається у повідомленні.

Зазначимо, винищувачі F-16 протягом багатьох років становили найважливішу частину ударної сили ВПС Нідерландів. Утім тепер цю роль на себе перебрали більш сучасні F-35, тож країна вирішила позбутися своїх F-16.

Що відомо про винищувачі F-16 для України?

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків. 15 вересня Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16.

Окрім того, у 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію F-16.

В кінці вересня Повітряні сили вже оприлюднили відео про те, як проходить адаптація пілотів до F-16 в Україні. Вони опановують керування американськими винищувачами F-16 за допомогою симулятора польоту.

А в листопаді перші F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

За словами спікера командування Повітряних сил Юрія Ігната, F-16 допомогли б нашим воїнам протистояти обстрілам російськими керованими авіабомбами.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що мета України повернути контроль над повітряним простором, зокрема за рахунок винищувачів F-16, є досяжною за однієї умови.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: