fbpx
Сьогодні
Фото 18:28 04 Лют 2024

Секерський після перевірки на кордоні заявив про надмірний імпорт агропродукції з України

Фото: Facebook / Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський разом із заступниками розпочав перевірки на кордоні з Україною. Секерський заявив про надмірний імпорт злакових, цукру, й олії. Також він схвильований тим, що українська продукція з Балтії потраплятиме до Польщі.

Про це йдеться на сторінці Міністерства сільського господарства та сільського розвитку Польщі, передає Рубрика.

У неділю, 4 лютого, Секерський особисто відвідав з контролем пункт пропуску "Медика", що навпроти українського пункту "Шегині". Водночас його заступники побували на залізничних переходах "Корощин", "Тересполь" та "Малашевичі", а також у прикордонних Грубешові й Дорогуську.

Фото: Facebook / Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

У Медиці міністр наголосив, що туди "приїжджають потяги з зерном, цукром та іншими товарами, зокрема з України".

"Вони або їдуть транзитом, або перезавантажуються в сторону Німеччини й в сторону наших портів. Деякі товари, однак, теж опиняються на польській території", — зазначив Секерський.

За його словами, перевірки на кордоні показали "необхідність посилення ветеринарної інспекції" та підтвердили "надмірний імпорт" цукру, олії та злакових, таких як борошно, зернова шелуха, особливо кукурудзи.

Крім того, Секерський вважає, що українська агропродукція з Балтії, куди вона прямує, знову потрапить до Польщі.

Фото: Facebook / Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Фото: Facebook / Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

"Хвилює те, що кінцевими отримувачами багатьох перевезень є країни Балтії: Литва та Латвія. Можна припустити, що перевезені в них товари поїдуть назад до Польщі", — заявив очільник польського сільськогосподарського відомства.

Як повідомлялось раніше, в уряді Польщі хочуть активізувати перевірки товарів, які експортують з України та анонсували посилення контролю на кордоні.

Нагадаємо, що польські аграрії повідомили про новий страйк, під час якого перекриватимуть дороги в деяких воєводствах країни та блокуватимуть прикордонні пункти пропуску з Україною. Акція протесту почнеться 9 лютого і триватиме місяць.

Протести польських перевізників та фермерів

Як повідомляв Рубрика, польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада.

Серед основних вимог до Уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня. 

 23 листопада до протесту польських перевізників долучилися фермери. Вони мають намір провести триденну акцію в знак солідарності з представниками транспортної галузі.

Своєбю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський наголосив, що для українських товарів польсько-український кордон не буде відкрито, а ембарго на їх експорт до Польщі буде безстроковим.

Пізніше, міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак повідомив, що з польськими перевізниками досягли домовленостей і ті тимчасово припинили блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною до 1 березня.

7 січня заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач заявив, що Україна вже виконала свою частину домовленостей щодо розблокування польсько-українського кордону. Їх узгодили ще в грудні 2023 року під час візиту представників польського уряду до Києва. Над задоволенням решти вимог польських протестувальників мав працювати польський уряд.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: