fbpx
Сьогодні
13:16 23 Січ 2024

Уже 5 тисяч вантажівок виїхали до Польщі після призупинення блокади кордону

До Польщі виїхало близько 5 тисяч вантажівок після призупинення блокади польсько-українського кордону на трьох пунктах пропуску 17 січня.

Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, передає Рубрика.

Йдеться про пункти пропуску:

  • "Дорогуськ — Ягодин",
  • "Гребенне — Рава-Руська",
  • "Корчова — Краківець".

Найбільший КПП "Ягодин" також відновлює свою пропускну спроможність на рівні 600 вантажівок на добу.

Цей показник є вищим, ніж був до блокади.

Кубраков також зазначив, що міністерство проводить оцінку ефективності рішення на щодо пункту "Нижанковичі — Мальховіце", де тимчасово призупинена реєстрація у системі "єЧерга".

"Поки пункт пропуску працює не на всю спроможність, а має пропускати 150 порожніх вантажівок на добу, як це було і під час функціонування "єЧерги". Важливо, щоб всі пункти пропуску працювали на максимальну потужність", — додав Олександр Кубраков.

Нагадаємо, міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак повідомив, що із польськими перевізниками досягли домовленостей і ті тимчасово припинили блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною до 1 березня.

7 січня заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач заявив, що Україна вже виконала свою частину домовленостей щодо розблокування польсько-українського кордону.

Їх узгодили ще в грудні 2023 року під час візиту представників польського уряду до Києва. Над задоволенням решти вимог польських протестувальників мав працювати польський уряд.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйк й заблокували низку КПП.

Польський уряд не може в односторонньому випадку вплинути на угоду між Україною та Європейським союзом щодо лібералізації вантажних перевезень, попри те, що це є однією з вимог протестувальників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Державний бюджет України через страйк польських перевізників й блокування кордону втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

Прем'єр Польщі Дональд Туск пообіцяв, що він намагатиметься переконати польських перевізників перестати блокувати пропуск вантажівок на кордоні з Україною.

Як повідомлялось, 16 грудня, на польсько-українському кордоні помер водій машини, яка стояла в черзі через страйк польських перевізників.

Загалом на території Польщі померли троє українських водіїв.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: