fbpx
Сьогодні
15:47 19 Січ 2024

Польща запропонує ЄС зміни до "транспортного безвізу" з Україною: заборона на українське збіжжя продовжує діяти

Польща надасть Єврокомісії свої пропозиції змін до так званого транспортного безвізу з Україною в межах реалізації угоди з польськими перевізниками, які до 1 березня призупинили блокаду кордону з Україною. Міністерство сільського господарства і розвитку села Польщі підтвердило, що заборона на український імпорт діятиме до розробки відповідних захисних механізмів на рівні ЄС.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури Польщі, пише Рубрика.

Як зазначається, про реалізацію угоди, підписаної 16 січня міністром інфраструктури РП Даріушем Клімчаком та представниками польських перевізників, йшлося під час зустрічі заступника міністра Павла Ганчажа з послом України в Польщі Василем Зваричем, яка відбулася 18 січня.

"…Заступник міністра інфраструктури Павел Ганчаж також повідомив співрозмовнику, що Польща незабаром подасть свої пропозиції щодо змін до угоди про лібералізацію перевезень між ЄС та Україною, і запросив українську сторону до співпраці. Заступник міністра підкреслив, що дії Польщі в цьому напрямку спрямовані на формування сприятливих умов для обох сторін",- інформує польське міністерство.

А Міністерство сільського господарства і розвитку села Польщі підтвердило, що заборона на український імпорт діятиме до розробки відповідних захисних механізмів на рівні ЄС.

"У зв'язку з появою у ЗМІ неперевіреної інформації про наплив українського збіжжя до Польщі міністерство сільського господарства і розвитку села повідомляє, що заборона на імпорт збіжжя з України продовжує діяти. Вона зберігатиметься доти, доки всередині ЄС не будуть розроблені відповідні механізми, які забезпечать захист нашого ринку", – йдеться в повідомленні.

У міністерстві порекомендували тим, хто володіє інформацією про наплив зерна з України, повідомляти про цей факт польським правоохоронним органам.

Як повідомляло агентство, міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський нещодавно повідомив, що у світлі відхилення Єврокомісією вимоги Польщі щодо запровадження мита на українські сільськогосподарські продукти, Варшава хоче введення регіональних механізмів захисту від напливу українських товарів.

За його словами, польська сторона хоче убезпечити себе від негативних наслідків напливу на польський ринок агротоварів з України.

Він підкреслив, що у Польщі ведуться внутрішні консультації щодо введення ліцензій на експорт сільськогосподарських товарів, які запропонувала українська сторона.

Польський міністр також повідомив, що у Варшаві є політична воля щодо розвитку інфраструктури, яка сприятиме транзиту українських товарів до третіх країн. За його словами, Польща працюватиме над розвитком портової інфраструктури.

Попередній уряд Матеуша Моравецького з 15 вересня минулого року в односторонньому порядку запровадив ембарго на ввезення українського збіжжя (пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник) до Польщі після того, як Єврокомісія відмовилася продовжити цю заборону на рівні ЄС.

Новий уряд Дональда Туска вирішив поки не скасовувати це ембарго.

Як повідомляла Рубрика, уряд Польщі 6 січня домовився з фермерами, які блокували дорогу поблизу пункту пропуску "Медика-Шегині" на польсько-українському кордоні, про призупинення протесту в цьому місці на невизначений період і реалізацію усіх вимог фермерів.

Що відомо про перекриття українсько-польського кордону

З 6 листопада польські перевізники розпочали страйк й заблокували низку КПП.

Польський уряд не може в односторонньому випадку вплинути на угоду між Україною та Європейським союзом щодо лібералізації вантажних перевезень, попри те, що це є однією з вимог протестувальників.

Своєю чергою українська сторона створила штаб допомоги водіям, заблокованим на кордоні. За кожним із трьох пунктів закріплено координатора, який перебуває на постійному зв'язку.

Державний бюджет України через страйк польських перевізників й блокування кордону втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

Прем'єр Польщі Дональд Туск пообіцяв, що він намагатиметься переконати польських перевізників перестати блокувати пропуск вантажівок на кордоні з Україною.

Як повідомлялось, 16 грудня, на польсько-українському кордоні помер водій машини, яка стояла в черзі через страйк польських перевізників.

Причиною страйку називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС.

Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: