fbpx
Сьогодні
14:58 27 Січ 2024

"Позитивний крок": Україна підтвердила початок переговорів із Польщею щодо експортних ліцензій

English version here

Україна розпочала технічні перемовини з Польщею щодо експортних ліцензій, про які раніше заявляв польський міністр сільського господарства: це буде "позитивним кроком" до лібералізації торгівлі на тлі запровадженого ембарго.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в етері телемаратону.

Як зауважив посадовець, запровадження ліцензування дозволить експортувати певні обсяги продукції після проходження відповідної процедури.

Якщо порівняти з теперішньою ситуацією, коли діє польське ембарго на українську продукцію, це був би "позитивний крок налаштування взаємної торгівлі" між країнами.

Водночас Висоцький пояснив, що ліцензування не передбачає запровадження квот на обсяг продукції. Тобто це дасть змогу просто прослідковувати обсяги експорту, але не безпосередньо обмежувати його.

Раніше Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський анонсував, що переговори з Україною щодо експортних ліцензій, почнуться за кілька днів. За його словами, вони "обмежать надмірний потік товарів до Польщі та покладуть край торговельній суперечці Варшави з Києвом".

"Поки ми не домовимося про двосторонні правила щодо потоку товарів, ембарго не буде знято. Лише тоді, коли ми домовимось, і домовимося про певні речі, ми будемо говорити про зняття ембарго", — розповів він.

Нагадаємо, у вересні Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Окрім того, у Європейській комісії не бачать значних негативних наслідків від українського агроекспорту для європейських ринків.

Однак міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що для українських товарів польсько-український кордон не буде відкрито, а ембарго на їх експорт до Польщі буде безстроковим.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: