fbpx
Сьогодні
15:07 26 Січ 2024

Слідство щодо колишніх чиновників Міноборони завершене

Правоохоронці завершили розслідування справи щодо колишніх високопосадовців Міністерства оборони, яких підозрюють у закупівлях неякісної амуніції для військових.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на пресслужбу Державного бюро розслідувань.

Як нагадали в ДБР, колишні заступник міністра оборони, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, тимчасово виконуючий обов'язки начальника Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів, а також в.о начальника центрального управління контролю якості Міністерства оборони України підозрюються у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ.

Це спричинило тяжкі наслідки на 1,4 млрд гривень. Також їх підозрюю у розтраті понад 222 млн гривень.

Ексзаступник міністра оборони лобіював укладення договорів про постачання бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб ЗСУ за завищеними цінами та низької якості на суму понад 1,4 млрд гривень.

Всі договори укладалися за умови повної передплати.

У другому епізоді фігуранти замовили за кордоном засоби індивідуального захисту неналежної якості. При цьому була здійснена стовідсоткова передоплата та порушені інструкції Міноборони. У результаті ЗСУ отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати у бою без загрози життю.

Колишнім чиновникам Міноборони загрожує до 15 років ув'язнення. Після того, як сторона захисту ознайомиться з матеріалами справи, їх передадуть до суду.

За словами генпрокурора Андрія Костіна наразі про підозру в корупції повідомили вже 7 посадовцям Міноборони.

Скандали з закупівлями для ЗСУ

Нагадаємо, що 21 січня у ЗМІ з'явилася інформація, що Міністерство оборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Про це повідомляли ЗМІ.

Через скандал із закупівлею їжі для військових у відставку подав заступник міністра оборони України В'ячеслав Шаповалов.

Тоді Державне бюро розслідувань повідомило йому про підозру у схожому злочині — причетності до закупівель неякісної амуніції та продуктів для ЗСУ за завищеними цінами.

Шаповалову висунули підозру за ч. 1 ст. 114-1 КК України: перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років. Уже в лютому Печерський райсуд Києва відправив його під варту з можливістю внесення застави в 402,6 мільйона гривень.

А вже у червні Шаповалову та екскерівнику Департаменту державних закупівель Міноборони співробітники СБУ повідомили про підозри у справі щодо закупівлі неякісної амуніції для ЗСУ на понад 1 мільярд гривень.

Шевченківський районний суд Києва 9 жовтня залишив колишнього заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова під вартою до 1 листопада. Він може вийти, внісши 50 млн грн застави.

Окрім того, Міністерство оборони України виклало у відкритий доступ оновлені договори з постачальниками харчування для українських військових.

У жовтні ще одну підозру оголосило Держбюро розслідувань колишньому заступнику міністра оборони України В'ячеславу Шаповалову та екскерівнику одного з департаментів Міноборони у справі щодо закупівлі неякісних бронежилетів на 250 млн грн.

А у січні 2024 року співробітники правоохоронних органів оголосили нову підозру колишнім заступнику міністра оборони і начальнику департаменту у розтраті майже 950 млн грн на неякісні бронежилети.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: