fbpx
Сьогодні
18:59 10 Жов 2023

Неякісні бронежилети: експосадовцю Міноборони Шаповалову оголосили ще одну підозру

Ще одну підозру оголосило Держбюро розслідувань колишньому заступнику міністра оборони України В'ячеславу Шаповалову та екскерівнику одного з департаментів Міноборони у справі щодо закупівлі неякісних бронежилетів на 250 млн грн.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

У відомстві кажуть, що Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, та екскерівник департаменту, що займався забезпеченням війська, замовили за кордоном засоби захисту неналежної якості.

При цьому була здійснена стовідсоткова передоплата й порушена процедура контролю за якістю товару, зазначають правоохоронці.

Через це ЗСУ отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати в бою без загрози життю, додали у Держбюро розслідувань.

"Це призвело не лише до втрати 250 млн грн бюджетних коштів, а й до підриву обороноздатності країни, загрози життю та здоров'ю наших захисників", — ідеться у повідомленні.

Правоохоронці зазначили, що мова йде ще про один епізод викритих незаконних оборудок експосадовців, загальний обсяг яких становить 1,4 млрд грн.

Посадовців підозрюють за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає ув'язнення до 12 років

Довідка

Нагадаємо, що 21 січня у ЗМІ з'явилася інформація, що Міністерство оборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Про це повідомляли ЗМІ.

Через скандал із закупівлею їжі для військових у відставку подав заступник міністра оборони України В'ячеслав Шаповалов.

Тоді Державне бюро розслідувань повідомило йому про підозру у схожому злочині — причетності до закупівель неякісної амуніції та продуктів для ЗСУ за завищеними цінами.

Шаповалову висунули підозру за ч. 1 ст. 114-1 КК України: перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років. Уже в лютому Печерський райсуд Києва відправив його під варту з можливістю внесення застави в 402,6 мільйона гривень.

А вже у червні Шаповалову та екскерівнику Департаменту державних закупівель Міноборони співробітники СБУ повідомили про підозри у справі щодо закупівлі неякісної амуніції для ЗСУ на понад 1 мільярд гривень.

Шевченківський районний суд Києва 9 жовтня залишив колишнього заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова під вартою до 1 листопада. Він може вийти, внісши 50 млн грн застави.

Окрім того, Міністерство оборони України виклало у відкритий доступ оновлені договори з постачальниками харчування для українських військових.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: