fbpx
Сьогодні
Фото 14:30 08 Січ 2024

Розтрати майже мільярда гривень на закупівлях: експосадовцям Міноборони висунули нові підозри

Фото: ДБР

Співробітники правоохоронних органів оголосили нову підозру колишнім заступнику міністра оборони і начальнику департаменту у розтраті майже 950 млн грн на неякісні бронежилети.

Про це інформує пресслужба Державного бюро розслідувань, пише Рубрика.

"Працівники ДБР спільно з СБУ повідомили про нову підозру ексзаступнику міністра оборони України, колишньому керівнику одного з департаментів МО та колишньому начальнику управління речового забезпечення Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ у перешкоджанні діяльності ЗСУ та розтраті майже 950 млн грн державних коштів", – йдеться у повідомленні.

Фото: ДБР

За даними слідства, у 2022 році між Міноборони та східноєвропейською компанією було укладено договір на постачання великої партії бронежилетів.

Продукція, згідно з висновками судово-балістичних та товарознавчих експертиз, не дозволяла використовувати їх військовослужбовцями ЗСУ за цільовим призначенням через невідповідність стандартам.

Це ставило під загрозу життя та здоров'я наших воїнів на передовій.

Унаслідок закупівлі неякісної продукції розмір збитків держави склав майже 950 млн грн.

Фото: Офіс Генпрокурора

Трьом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ), ч. 5 ст. 191 (розтрата чужого майна шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Довідка

Нагадаємо, що 21 січня у ЗМІ з'явилася інформація, що Міністерство оборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Про це повідомляли ЗМІ.

Через скандал із закупівлею їжі для військових у відставку подав заступник міністра оборони України В'ячеслав Шаповалов.

Тоді Державне бюро розслідувань повідомило йому про підозру у схожому злочині — причетності до закупівель неякісної амуніції та продуктів для ЗСУ за завищеними цінами.

Шаповалову висунули підозру за ч. 1 ст. 114-1 КК України: перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років. Уже в лютому Печерський райсуд Києва відправив його під варту з можливістю внесення застави в 402,6 мільйона гривень.

А вже у червні Шаповалову та екскерівнику Департаменту державних закупівель Міноборони співробітники СБУ повідомили про підозри у справі щодо закупівлі неякісної амуніції для ЗСУ на понад 1 мільярд гривень.

Шевченківський районний суд Києва 9 жовтня залишив колишнього заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова під вартою до 1 листопада. Він може вийти, внісши 50 млн грн застави.

Окрім того, Міністерство оборони України виклало у відкритий доступ оновлені договори з постачальниками харчування для українських військових.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: