fbpx
Сьогодні
15:50 23 Січ 2024

НАТО виділило 1,2 млрд доларів на купівлю артилерійських снарядів

English version here

Єнс Столтенберг та Стейсі Каммінгс. Фото: НАТО

НАТО уклало договір про закупівлю близько 220 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм. Для цього було виділено 1,2 млрд доларів.

Про це повідомила пресслужба НАТО, інформує Рубрика.

Відповідні контракти підписали генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та генеральна директорка Агентства НАТО з підтримки й постачання (NSPA) Стейсі Каммінгс.

"Війна росії в Україні стала битвою за боєприпаси, тому важливо, щоб члени Альянсу поповнювали свої власні запаси, поки ми продовжуємо підтримувати Україну", — заявив Єнс Столтенберг.

У липні 2023 року лідери країн Альянсу погодили План дій НАТО з оборонного виробництва.

Тоді ж NSPA погодила контракти на боєприпаси на суму близько 10 млрд доларів.

Це включає:

  • 5,5 млрд доларів на закупівлю 1000 ракет для ЗРК Patriot,
  • 4 млрд доларів на снаряди для 155-міліметрової артилерії, протитанкові керовані ракети та боєприпаси для танків.

У листопаді 2023 року НАТО вирішило купити 6 літаків E-7A Wedgetail з контрактом, який має бути підписаний у 2024 році.

Нагадаємо, раніше країни НАТО, зокрема Німеччина, Нідерланди, Румунія та Іспанія, оголосили про закупівлю тисяч ракет для комплексів Patriot, щоб посилити протиповітряну оборону Альянсу після масованих ракетних атак росії проти України.

Завдяки цьому контракту союзники зможуть віддати Україні більше власних оборонних систем.

Що відомо про постачання Україні боєприпасів

Нагадаємо, 3 травня Рада ЄС схвалила рішення про допомогу для України у розмірі 1 млрд євро для спільних закупівель боєприпасів та ракет.

План закупівель передбачав виділення 1 млрд євро на компенсацію поставок державам-членам, ще 1 млрд — на спільні закупівлі боєприпасів, а також збільшення виробничих потужностей у ЄС.

Як повідомлялось, у вересні європейське оборонне агентство провело підписання восьми контрактів з промисловістю на спільну закупівлю 155-мм боєприпасів для України.

Також повідомлялось, що США намагаються збільшити обсяги поставок критично важливих для України 155-мм боєприпасів. Вони уклали угоду щодо постачання 155-мм боєприпасів Україні з Болгарією та Південною Кореєю.

14 листопада міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав, що Євросоюз не зможе надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року. Також про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

11 січня в Єврокомісії заявили, що Європейський Союз зможе виготовити один мільйон боєприпасів для України до кінця зими 2024 року.

Нещодавно єврокомісар з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, що Європейський Союз планує виготовити 1,3 мільйона снарядів до кінця поточного року, і пріоритетом буде відправити більшість з них Україні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: