fbpx
Сьогодні
13:29 11 Січ 2024

Депортованих українських дітей білорусь відправила на навчання до військових

English version here

Фото: Depositphotos

Державне телебачення білорусі повідомило, що влада відправила групу українських дітей на тренування до білоруських військових, які навчали їх евакуації у разі пожежі. Ці діти нещодавно прибула з тимчасово захоплених рф територій України

Про це повідомляє AP, пише Рубрика.

Зазначається, що 35 дітей з окупованого росією українського східного міста Антрацит було відправлено до білоруського Могильова.

Там, як повідомив державний телеканал "Білорусь 1", їх навчали поведінці в екстремальних ситуаціях.

Дітей розмістили у санаторії, ними опікуються співробітники міністерства з надзвичайних ситуацій країни.

На кадрах білоруського державного телебачення, оприлюднених у середу, видно, як українські діти носять російський прапор, нашитий на рукавах одягу.

У програмі повідомили, що білоруські військові проводять для дітей "навчання з виживання в надзвичайних ситуаціях".

Українських дітей "піддають перевихованню та індоктринації", щоб зробити їх проросійськими, сказав АР Павло Латушко, колишній міністр культури білорусі, який надав Міжнародному кримінальному суду докази ймовірної причетності Лукашенка до незаконної депортації українських дітей.

За словами Латушка, є випадки, коли українських дітей вивозили до білорусі, а потім до росії, де їх віддавали на усиновлення.

За даними Єльського університету, понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років були незаконно вивезені до Білорусі з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Там також, за даними The Telegraph, організували "табори перевиховання".

У білоруській опозиційній групі "Національне антикризове управління", яке передало документи до МКС, заявили, що Лукашенко "є основним винним у насильницькому переміщенні цих дітей до Білорусі" і "безпосередньо давав вказівки щодо організації фінансування цих процесів".

Своєю чергою віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила, що частину українських дітей, депортованих до Білорусі, далі вивозять до рф.

"(Ці діти там – ред.) переміщаються. Деякі їдуть у РФ, деякі залишаються і перебувають там (у Білорусі – ред.) довгий час. І нам особливо болить, коли переміщають "статусних" дітей, бо нам все важче і важче їх знайти. Вони (росіяни – ред.) намагаються їх розділити, щоб втратився зв'язок", – заявила Верещук.

Депортація українських дітей стала причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт уповноваженого президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та самого російського диктатора Володимира Путіна.

Що відомо про депортації дітей на ТОТ і в росію

Нагадаємо, з початку повномасштабної російської агресії військові ворожої армії вивозять українських дітей в рф та підконтрольні їм території. В Україні створили мапу таборів, в які направляють дітей.

Як повідомлялось, на тимчасово окупованих територіях України російські загарбники посилюють примусове насадження російської агресивної ідеології.

Окрім того, національний спротив повідомляє, що на тимчасово захоплених територіях російські окупанти затримують дітей, аби тиснути на їхніх батьків.

Також повідомлялось, що росіяни вербують кримських школярів до "Юнармії".

Як повідомив  омбудсмен Лубінець, що офіційно підтверджена депортація понад 19,5 тисячі українських дітей.

Станом на 28 грудня Україна підтвердила незаконне вивезення 19 546 дітей.

4 січня, російський диктатор володимир путін підписав наказ, який дозволить надавати українським дітям російське громадянство. Громадянство надаватимуть, щоб депортованих українських дітей "юридично не залишилося в рф".

Нагадуємо, у разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: [email protected];
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;
  • за телефоном: 044 299 74 08.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви "Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини" на сайті "Діти війни".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: