fbpx
Сьогодні
18:48 07 Січ 2024

Рішення для перемоги: Міноборони впродовж першого тижня року дозволило експлуатацію 15 зразків техніки українського виробництва

English version here

У Міністерстві оборони України впродовж першого тижня цього року кодифікували й допустили до експлуатації у військах майже півтора десятка нових зразків озброєння та військової техніки вітчизняного виробництва.

Про це повідомив заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк у коментарі "ЕП", пише Рубрика.

У чому проблема?

Активні військові дії потребують великої кількості озброєння.

Техніка від союзників не встигає надходити в достатній кількості, щоб забезпечити всі потреби фронту.

Тому розробка вітчизняних аналогів може стати виходом із ситуації.

Яке рішення?

Впродовж першого тижня 2024 року в Міністерстві оборони України кодифікували й допустили до експлуатації у військах майже півтора десятка нових зразків озброєння та військової техніки вітчизняного виробництва.

Як це працює?

Йдеться про:

  • роботизовані системи,
  • безпілотники,
  • інженерну техніку,
  • модернізований протитанковий ракетний комплекс із новими ракетами.

Процес кодифікації надає дозвіл на укладання угоди між підприємцями й відомством. Як зазначається, перед кодифікацією тривають випробування нових розробок.

Серед нових роботизованих систем:

  • наземна роботизована платформа для дистанційного мінування з функцією дистанційного самопідриву,
  • та наземний роботизований комплекс логістичного призначення.

Що стосується дронів, українське військо отримає нову модифікацію "Лелеки" та два види FPV-дрона з різною вантажністю.

Окрему увагу виділили захисту дронів від ворожих систем радіоелектронної боротьби.

Також пройшов кодифікацію напівнавісний мінний трал до бойових броньованих машин на автомобільному шасі.

Окрім цього, ЗСУ отримають двомісний квадроцикл із вантажністю 800 кілограмів та окремим тактичним причепом.

Гаврилюк розповів і про завершення державних випробувань і кодифікування мобільного протитанкового ракетного комплексу "Штурм-СМ" на базі однієї з бойових броньованих машин.

До ПТРК фахівці розробили українські ракети з різними типами бойових частин.

Нагадаємо, раніше Рубрика писала, що Міністерство оборони пришвидшило постачання нових зразків зброї Збройним силам України.

Відтепер зі згаданої процедури вилучена одна з найтриваліших бюрократичних перепон – видання наказу про допуск до експлуатації, погодження якого з різними структурами Міноборони та Генерального штабу зазвичай тривало близько місяця.

Пришвидшення стало можливим завдяки змінам до постанови № 345 Кабінету міністрів від 25 лютого 2015 року, внесеним на засіданні уряду 21 листопада поточного року з ініціативи міністра оборони.

Очікується, що в результаті внесених змін процес постачання нових зразків озброєння та військової техніки скоротиться до 20 днів.

Термін може змінюватися залежно від якості та повноти наданих виробником матеріалів.

Виробництво українських БпЛА

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що український ринок з виробництва безпілотників активно розвивається; наразі в країні понад 100 компаній виготовляють дрони.

Окрім того, голова СБУ раніше повідомляв, що в Україні виготовили унікальний морський надводний дрон "Морський малюк". Виробництво цих безпілотників розташоване в Україні, але заводи знаходяться під землею.

Нещодавно у Держспецзв'язку також повідомили, що замовили в "Укроборонпрому" сотні дронів вітчизняного виробництва. Вони будуть готові до кінця року.

Окрім того, зі слів міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, Україна налагодила серійне виробництво вітчизняного аналога "Шахедів". За місяць вдається виготовити десятки таких дронів.

А нещодавно в Україні почали виготовляти серійно вітчизняні ударні БпЛА літакового типу Cobra, які розробили інженери із Кривого Рогу: дальність їхнього польоту становить до 300 км.

Загалом в Україні на сьогодні дефіцит артилерійських боєприпасів триває, тому, щоб компенсувати брак снарядів, країна нарощуватиме виробництво дронів-камікадзе.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: