fbpx
Сьогодні
16:46 01 Січ 2024

Умєров: у наступному році Міноборони закупить до 1 мільйона FPV-дронів

English version here

Фото: з відкритих джерел

Уперше Міністерство оборони сформувало потребу на рівні ЗСУ та узгодило її з потужностями українських виробників. Зокрема, у 2024 році планується закупити до 1 мільйона FPV-дронів.

Про це в колонці для Укрінформу написав міністр оборони України Рустем Умєров, цитує Рубрика.

"Міністерство оборони замовило перші партії FPV-дронів. Загалом у 2024 році держава планує закупити щонайменше мільйон дронів. Важливо, що вперше повну реальну потребу війська у дронах чітко пораховано та узагальнено. Ми працюємо над ефективною логістикою, над здешевшенням закупівлі, над виробництвом достатньої кількості бойових частин", – написав Умєров.

Як зазначив міністр оборони, раніше Міноборони не закуповувало цей ефективний та економічно вигідний засіб ураження противника через відсутність на законодавчому рівні чітких критеріїв та правил їх застосування на полі бою.

FPV-дрони закуповували:

  • волонтери,
  • Мінцифри,
  • обласні військові адміністрації.

Як зазначив міністр, загалом на 2024 рік Міноборони вперше сформувало узгоджену потребу на рівні Сил оборони.

"Раніше кожне силове відомство формувало власну потребу на рік, що подекуди суперечило чи дублювало один одного. Міноборони цей процес очолило та систематизувало. Потребу не лише сформовано, а й узгоджено з реальними потужностями українських виробників, їхніх планів масштабування, можливостей проводити закупівлі за кордоном та планів постачання військово-технічної допомоги від партнерів", – написав Умєров.

Нагадаємо, в Україні наступного 2024 року планують виготовити 1 мільйон FPV дронів, понад 10 тисяч ударних дронів середньої дальності польоту та понад тисячу дронів із дальністю від 1 000 км.

Виробництво українських БпЛА

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що український ринок з виробництва безпілотників активно розвивається; наразі в країні понад 100 компаній виготовляють дрони.

Окрім того, голова СБУ раніше повідомляв, що в Україні виготовили унікальний морський надводний дрон "Морський малюк". Виробництво цих безпілотників розташоване в Україні, але заводи знаходяться під землею.

Нещодавно у Держспецзв'язку також повідомили, що замовили в "Укроборонпрому" сотні дронів вітчизняного виробництва. Вони будуть готові до кінця року.

Окрім того, зі слів міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, Україна налагодила серійне виробництво вітчизняного аналога "Шахедів". За місяць вдається виготовити десятки таких дронів.

А нещодавно в Україні почали виготовляти серійно вітчизняні ударні БпЛА літакового типу Cobra, які розробили інженери із Кривого Рогу: дальність їхнього польоту становить до 300 км.

Загалом в Україні на сьогодні дефіцит артилерійських боєприпасів триває, тому, щоб компенсувати брак снарядів, країна нарощуватиме виробництво дронів-камікадзе.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: