fbpx
Сьогодні
17:28 05 Січ 2024

Генштаб Естонії: попри успіх росіян біля Кремінної, Україна звільнила території на півдні

English version here

Керівник оперативного відділу Генерального штабу Естонії полковник Тармо Кундла. Фото: ohtuleht ee

Керівник оперативного відділу Генерального штабу Естонії полковник Тармо Кундлаосія заявив, що росія змогла атакувати території України та мала певні успіхи. Однак на фронті значно зменшились бойові зіткнення.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на ERR.

"Основні зусилля, ймовірно, стосуватимуться оточення Авдіївки, і найближчим часом можна очікувати залучення туди додаткових засобів", – вважає Кундла.

За його даними, російська армія має певні успіхи на лінії Куп'янськ-Кремінна та змогла захопити невеликі села поблизу Бахмута.

Російським військам також вдалося захопити менші території в Донецькій області.

Попри це українським військовим вдалось звільнити території в населених пунктах поблизу Великої Новосілки.

Також тривають значні бої у східній частині Херсонської області.

Кундла зазначив, що попри певні успіхи російських військ, вони не змогли зробити нічого визначального.

"Україна повинна захищатися", – сказав він.

Він зауважив, що попри те, що Росія в останні два тижні завдавала особливо інтенсивних вогневих ударів по українських населених пунктах – ці атаки не послабили волю українців захищати себе та їх протиповітряну оборону.

"Однак українці могли б ще краще захищати себе, якби мали технологію знищення платформ, з яких здійснюються повітряні удари", – зазначив Кундла.

Розвідка Великої Британії також оцінила ситуацію на фронтах України.

Вона зазначила, що протягом останнього тижня ситуація на фронті продовжувала характеризуватися або статичною лінією фронту, або локальним просуванням російських окупантів на ключових ділянках.

Як зазначається, поблизу Куп'янська армія РФ продовжує проводити широкомасштабну, але безрезультатну наступальну операцію.

На півночі Донецької області Україна утримує стабільну лінію фронту, попри дрібномасштабні російські атаки навколо Бахмута.

"У центральній частині Донецької області за Авдіївку досі точаться запеклі бої, тоді як окупанти вкінці грудня 2023 року закріпили здобутки біля Мар'їнки, що дозволило їм просунутися до західної околиці міста після дев'яти років боїв у цій місцевості", — вказали у відомстві.

У британській розвідці додали, що "на півдні України повітряно-десантні сили РФ, ймовірно, змогли досягти мінімального прогресу в новій спробі витіснити український плацдарм на східному березі Дніпра у районі села Кринки".

Раніше Рубрика повідомляла, що розвідка Британії спрогнозувала зростання втрат ворога до 2025 року. Так, британські аналітики зазначають, що у 2023 році середні щоденні втрати росіян в особовому складі, вбитими й пораненими, зросли до майже 300 на день, що більше, ніж у 2022 році.

Ситуація на фронті

За даними Генштабу, протягом минулої доби відбулося 59 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 7 ракетних та 36 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі, російські окупанти вчергове атакували Україну ударними БпЛА типу "Shahed-136/131". Триває бойова робота сил та засобів протиповітряної оборони України.

Наразі українські військові здебільшого перебувають в активній обороні і за можливості атакують. Раніше стало відомо, що українські воїни відбили в окупантів один з териконів у районі Горлівки Донецької області.

Проте, до прикладу, ситуація у районі Авдіївки та Мар'їнки складна.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що українські військовослужбовці відійшли на північну околицю Мар'їнки, оскільки росіяни повністю знищили українське місто.

Минулої доби Сили оборони знищили 790 російських окупантів. Загальна кількість втрат російської армії з початку вторгнення становить 363070 військових.

Крім того, ЗСУ знищили 18 дронів, 30 арсистем та 40 одиниць автотехніки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: