fbpx
Сьогодні
14:59 05 Січ 2024

До підготовки українських військовослужбовців за кордоном залучена коаліція з 34 держав

English version here

Фото — Facebook-сторінка Генерального штабу ЗСУ

До підготовки військовослужбовців ЗСУ за кордоном залучена коаліція партнерів, яка налічує 34 держави. На території цих країн з початку широкомасштабного вторгнення підготовлено близько 170 штабів та підрозділів різних рівнів з-поміж новостворених бригад.

Про це повідомив начальник Головного управління доктрин та підготовки (J7) Генерального штабу ЗС України генерал-майор Олексій Таран в інтерв'ю АрміяInform, пише Рубрика.

«До організації заходів підготовки військовослужбовців ЗС України за кордоном залучена коаліція партнерів, яка налічує станом на сьогодні 34 держави. Це – Сполучені Штати Америки, Велика Британія, більшість країн Європейського Союзу, Канада, Норвегія, Австралія, Косово, Північна Македонія, Грузія, Молдова та Албанія. До складу EUMAM (Місія Європейського Союзу з військової допомоги Україні — ред.) не входять Угорщина, Австрія, Хорватія, але їхні інструктори також беруть участь у підготовці», – повідомив Таран.

Він зазначив, що країни-партнери, які допомагають готувати наших військових, роблять це не самостійно, а в складі створених організаційних структур, яких налічується дві. Перша – Група сприяння безпеці України — SAG-U, очолювана Сполученими Штатами Америки, друга – EUMAM. Основна функція цих структур полягає в організації, координації та забезпеченні всього різновиду заходів підготовки на території країн-партнерів.

підготовки військовослужбовців ЗСУ за кордоном

Фото — Facebook-сторінка Генерального штабу ЗСУ

Окремо Таран відзначив допомогу США та Німеччини.

«Завдяки очолюваній США групі сприяння безпеці України та її керівнику генерал-лейтенанту армії США Антоніо Агуто нам вдалося організувати з наступного року на території Німеччини найскладніший «вид» підготовки — бойове злагодження бригад, які зазнали втрат на війні, під час відновлення їхньої боєздатності», – розповів Таран.

Він також зауважив, що не менш важливою для України є допомога Польщі, Франції, Чехії, Словаччини, Італії, Румунії, Північної Македонії в межах діяльності місії EUMAM, військовим керівником якої є генерал-лейтенант армії Нідерландів Міхаель Вандерляєн.

підготовки військовослужбовців ЗСУ за кордоном

Фото — Facebook-сторінка Генерального штабу ЗСУ

 «На території цих країн з початку широкомасштабного вторгнення підготовлено близько 170 штабів та підрозділів різних рівнів із числа новостворених бригад», – повідомив представник Генштабу.

Також, за його інформацією, Велика Британія є незаперечним лідером в організації базової загальновійськової підготовки.

«З початку широкомасштабного вторгнення на її теренах підготовлено більш ніж 30 тисяч військовослужбовців, а загальна кількість підготовленого особового складу з 2014 року — з початку агресії Росії – перевищила 50 тисяч військовослужбовців», – зазначив Таран.

Крім того, для керівництва щодо проведення цих заходів Велика Британія створила спеціальну тренувальну місію під назвою INTERFLEX. Після широкомасштабного вторгнення до складу учасників цієї місії доєдналися ще дев'ять країн — Нова Зеландія, Австралія, Канада, Швеція, Данія, Литва, Нідерланди, Фінляндія, Норвегія.

підготовки військовослужбовців ЗСУ за кордоном

Фото — Facebook-сторінка Генерального штабу ЗСУ

Таран відзначив і фахову підготовку особового складу на іноземних зразках техніки. За два роки війни кожна з тридцяти чотирьох країн взяла участь у підготовці відповідних фахівців. Україна отримала понад 21 тисячу кваліфікованих спеціалістів на понад 160 різних зразків техніки, повідомив Таран.

Раніше Рубрика повідомляла, що станом на 21 листопада 2023 року інтенсивну підготовку в навчально-тренувальних центрах понад 30 країн-партнерів завершили більш ніж 100 тисяч військовослужбовців Збройних сил України.

За словами командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Північ" генерала-лейтенанта Сергія Наєва після того, як західні союзники виділили Україні пакети військової допомоги, в лавах Збройних сил з'явилася велика кількість озброєння та військової техніки, яке кардинально змінює ситуацію на фронті на користь України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: