fbpx
Сьогодні
12:48 22 Гру 2023

На підконтрольну територію України повернули 12-річного сина військовослужбовиці

Фото: Дмитро Лубінець / Telegram

На підконтрольну урядові України територію повернули 12-річного хлопчика, сина військовослужбовиці.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, пише Рубрика.

Омбудсмен розповів, що хлопчик із перших днів повномасштабної війни перебував на тимчасово окупованій території України, а згодом — у росії.

Хлопчик напередодні російського вторгнення приїхав до батька у Луганську область на три дні, але через вторгнення рф перебував під окупацією близько 18 місяців.

І ще чотири місяці — на території росії.

Там дитині навіть довелося навчатися в російській школі.

Мама дитини не могла самостійно забрати сина через те, що є військовослужбовицею ЗСУ. Тому жінка звернулася до омбудсмена з проханням допомоги повернути її сина.

"Офіс омбудсмена напрацював шлях повернення, подбавши про логістичний, безпековий та інші напрямки. Це було непросто, але результат того вартий: хлопчик — вдома! Тож звертаюся до кожного: якщо вам відомо про примусово переміщену або депортовану росією українську дитину, повідомте про це нашу інституцію", — зазначив Лубінець.

Нагадаємо, раніше ми писали, про повернення в Україну депортованого з Маріуполя до росії Богдана Єрмохіна.

У росії йому незаконно вручили повістку. Тому, депортований підліток із Маріуполя Богдан Єрмохін звернувся до президента Володимира Зеленського і закликав допомогти повернутися до України.

Як писала Рубрика, у російській федерації в Саратовській області госпіталізували понад 100 українських школярів з "ЛНР", одна 12-річна дитина померла, не витримавши "оздоровлення" по-російськи.

Також 21 грудня на підконтрольну територію України повернули 17-річного Михайла, який мешкав на тимчасово окупованій території: для його порятунку знадобилося близько місяця.

Що відомо про депортації дітей на ТОТ і в росію

Нагадаємо, з початку повномасштабної російської агресії військові ворожої армії вивозять українських дітей в рф та підконтрольні їм території. В Україні створили мапу таборів, в які направляють дітей.

Як повідомлялось, на тимчасово окупованих територіях України російські загарбники посилюють примусове насадження російської агресивної ідеології.

Окрім того, національний спротив повідомляє, що на тимчасово захоплених територіях російські окупанти затримують дітей, аби тиснути на їхніх батьків.

Також повідомлялось, що росіяни вербують кримських школярів до "Юнармії".

Як повідомив  омбудсмен Лубінець, що офіційно підтверджена депортація понад 19,5 тисячі українських дітей.

У разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: [email protected];
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;
  • за телефоном: 044 299 74 08.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви "Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини" на сайті "Діти війни".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: