fbpx
Сьогодні
Відео 13:32 18 Гру 2023

За підтримки ЮНІСЕФ в Україні запустили онлайн-курс "Як навчати дітей мінної безпеки": як працює це рішення

English version here

Фото: bezpeka.info

18 грудня ЮНІСЕФ спільно з Міністерством освіти, МВС і ДСНС запустили онлайн-курс "Як навчати дітей мінної безпеки" для освітян, рятувальників і поліцейських.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства освіти й науки України, пише Рубрика.

У чому проблема?

Через російське вторгнення в Україну та активні бойові дії наша країна забруднена вибухонебезпечними предметами. Деякі аналітики називають Україну найбільш замінованою країною у світі.

У вересні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що потенційно замінованими в Україні наразі залишаються близько 174 тисяч квадратних кілометрів. Це величезна територія, розмінування якої може зайняти десятиліття, наголосив він. Водночас мета України — зробити це за найближчі роки.

Через те, що третина території України потенційно забруднено мінами та нерозірваними боєприпасами, це створює особливу небезпеку для дітей.

Саме тому важливо формувати культуру безпечної поведінки серед дітей і молоді, наголосили в МОН.

Яке рішення?

ЮНІСЕФ спільно з Міністерством освіти, МВС і ДСНС запустили онлайн-курс "Як навчати дітей мінної безпеки" для освітян, рятувальників і поліцейських, присвячений ефективному викладанню мінної безпеки дітям і підліткам.

Як це працює?

Курс доступний на сайті bezpeka.info. Після його проходження всі учасники отримають сертифікати.

"Онлайн-курс пропонує його слухачам комплексний план занять із дітьми й підлітками щодо поводження з вибухонебезпечними предметами та базується на міжнародних стандартах. Він надає викладачам практичні інструменти для формування безпечної поведінки на територіях, потенційно забруднених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. ЮНІСЕФ залучив до співпраці фахівців у сфері дитячої та вікової психології, педагогіки, інклюзивної освіти, мінної просвіти й поведінкових змін, щоб допомогти учасникам курсу стати ефективними провідниками безпеки для дітей і молоді", — розповіли в МОН.

Довідка про курс

Освітян навчатимуть окремо від рятувальників ДСНС і поліцейських.

Для цього розробили дві різні версії курсу.

Програма курсу складається з трьох модулів, які фокусуються на тому:

  • що дитина має знати про мінну безпеку;
  • як налагодити взаємозв'язок із дитиною та знайти до неї підхід;
  • як навчати так, щоб вас почули діти й шести, і 16-и років.

Також у ньому висвітлено, як використовувати ігрові формати для викладання мінної безпеки.

У межах курсу дітям розкажуть:

  • який вигляд мають вибухонебезпечні предмети;
  • де вони можуть бути;
  • на які попереджувальні знаки слід звернути увагу;
  • як потрібно діяти.

Онлайн-курс розробили педагоги, фахівці із психології та захисту дітей, експерти із соціальних і поведінкових змін у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Державною службою України з надзвичайних ситуацій.

Його підготувало громадське об'єднання "Культурна платформа Закарпаття" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні в межах проєкту з формування культури безпеки дітей та молоді, додали в пресслужбі МОН.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно розробляють практикум із мінної безпеки для українських учнів. Для вчителів буде доступний онлайн-курс із викладання мінної безпеки для дітей різного віку.

Також ми розповідали, що 23 серпня в селі Українка Галицинівської територіальної громади Миколаївської області почав працювати мобільний клас мінної безпеки.

Окрім Цього, в Україні створили освітній серіал про безпеку підлітків у житті та мережі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: